tiada sebarang spesifikasi dalam penulisan blog ini..menulis apa sahaja yang dirasakan tidak mengganggu mana-mana pihak..sila tinggalkan blog ini segera jika anda rasa blog ini tidak sesuai untuk anda lawati..dan terima kasih pada yang sudi menziarah blog ini...terima kasih

Thursday, May 24, 2012

sayang sumayyah~~bersalin itu indah

assalamualaikum..
menulis dengan penuh rasa kesyukuran..sebab hati sedang berbunga2...punya teman hidup yang penyayang dan yang paling penting anak yang cumelll..kehkehkeh...

Alhamdulillah..maya dah 51 hari..hewhew..cepattnyee masa berlalu...masih terbayang2 saat2 nak keluarkan maya dari perut 51 hari yang lalu..ni aku nak cerita..apa aku rasa 51 hari yang lalu...

04.04.2012
04:12 a.m
"Syg, abg dah bgn..time kasih ea kjutkan abg =))"

itula rutin hmpir setiap hari sejak blk kampung...kejutkan encik suami utk pegi keje..by phone je..bile dh kompem encik suami bngun n pegi keje, bolehlah sambung balik mimpi2 indah tadi..tapi kan tetiba perut rasa memulas..sangat2...kat luar dah start hujan..tapi tak boleh tidoo...erghh...lbih kurng 10 minit skali dtg rasa sakit tu...tkdelaa sakit gilerr tapi tak selesa..rasa nk membuang..dah pegi toilet..tapi takde pape pun..eh, sakit nak beranak ke aku ni??ishh..belumla kot..pujuk mata suh tido lgi..tapi gagal!...terkebil2 atas katil sambil dgr bunyi hujan...

6.00 a.m
mak dah bangun nak solat subuh...baring jap atas kusyen, mak tny kenapa tido kat sini...ckap kt mak sakit perut, dah nak beranak ke apa ni tak tau la..muka mak dah berubah..suh pegi spital...okey...mandi, solat subuh n siap2..before pegi spital sempt makan oat je...then mesej cik bari'ah..kenselkan pizza hut sebb dah janji nak p makan pizza hari ni...sempt jgak kol encik suami tapi tak suruh dia cepat balik pun takut2 lum nk bersalin lagi...

8.00 a.m lebih kuranglaa...
dah smpai spital...turun kat 'kecemasan'..then abang yang jaga tu terus tolak pegi masuk labor room...kt dalam tu memula nurse suruh kencing..then doc cek bukaan rahim..part ni memang tak best..sebab doc seluk2..doc tu chinese...lelaki...halaa masa ni tak sempat nak pk malu ke hapa...pk nak cepat2 bersalin n selamat semua..masa memula masuk labor room, dengar orang kat bilik sebelah tengah teran...alahaiii...seriau okehh...bukaan dah 4cm...
leps tu doc tinggalkan aku dengan sorang nurse pelatih..masa ni rasa sakit memulas, mengeras @ kontraksi tuu dah makin kerap...rasa macam sengguggut tapi berkali2 ganda..rasa sengal2 bontot, pinggang...doc suh tggu lagi 4 jam..nak tunggu air ketuban pecah sendiri katanya..masa ni dalam kul 10 la kot..4 jam??adoiii..lamanya.....hanya mampu baring dan berdoa je laa..masa ni tak ingat apa...ingat mati n ingat encik suami je laaa..hwaaa....dalam hati  tak putus2 baca doa nabi yunus tuu...nak sedapkan hati bayangkan muka baby...alahaii..cepatlaa masa berlalu...nasib baik cik nurse ni baik.tolong picit2kan pinggang aku...picit2kan kaki...ambikkan air masak...

bila kontraksi dah seeemakin kerap n makin sakit, doc cucuk ubat tahan sakit..tapi alaaaa..hilang sikittt je sakit tuu..kurang sikitt jee..n akan ada rasa ngantuk2..tapi of koslaa tak bleh nak tido kann...tahan je lahh..atas katil memang tak boleh nak baring diam2 dah..kejap pusing kanan..kejap pusing kiri..huhu...sampai aku rasa dah sakitt sangatt..rasa mcam dh nak teran, doc pun tanya sakit nak teran ke??bila aku kata ye, dia cek then dia kata dah nampak kepala...masa tu tak sampai 4 jam pun lagi laa..dalam area pukul 12 lebih kot..then doc pecahkan air ketuban n sedut urin..masa ni tak rasa sakit tapi rasa macam ngilu...maka diaorang pun bersiap2 lah nak menyambut kelahiran baby aku nih...teran2 n encik suami pun tiba...Alhamdulillah..sempat jugak encik suami sampai tepat pada masanya...bila baby dah keluar n diletakkan atas perut, ya Allah..itulah saat yang palinggggg indahhh...masa sakit2 setitik pun air mata aku tak keluar...bila dh selamat, baruuulaaa terkeluar air mata...huuu...

lepas baby dah selamat keluar mereka pun ambik baby untuk dibersihkan dan diapakan aku pun tak tau laa..enck suami pun dah dihalau keluar...thenn...masa ni laa penyeksaan sebenar bermula...kena jahitt!!oh tidakk..memang sakit...kena jahit tanpa bius...fuhh.fuhh...macam tak percaya je aku berjaya lalui semua tu..kena jahit..kang kejap2 doc dtg nak korek darah bekulaa..apelaaa...adoiii...dah siap semua, doc suruh rest...rasa sangat ngantuk sebab letih...tapi tak boleh tido punn...area pukul 4 lebih aku n baby dah ditransfer ke wad bersalin..oh, ya aku bersalin jam 1:04 p.m....

kat wad, encik suamila yang menguruskan aku...dari hantar ke bilik air, sampai masuk ke bilik air..orang lain laki dia hantar sampai pintu je tapi laki aku mandikan aku terus..huhu..belasah jee..kt dalam bilik air pun aku cuma berdiri je yang lain encik suami yang siapkan...sebab aku masih rasa terpinga2..mcamana ekk nk ckp..sakit tu satu hal lah...pastu aku rasa macam masih tak percaya yang aku dah ada baby!!walawehh..perasaan yang sukar diungkapkan....

huh..itulaa momen yang palinggg indah dalam hidup aku setakat ni...melahirkan DHIA SUMAYYAH, zuriat insan tercinta, chewahhh...adalah perkara yang paling membahagiakan...kucupan dr encik suami tanda terima kasih cuma mampu dibalas dengan senyumann jee..sebab speechless dah dapat baby..huhuu..

Alhamdulillah...bergelar ibu diusia 25 tahun..terima kasih ya Allah..kehadiran dhia sumayyah benar2 membahagiakan aku n encik suami...aku pernah rasa kecewa..aku pernah berair mata duka...aku pernah rasa derita..dengan perbuatn manusia yg tak punya rasa..tapi kini aku mampu kembali senyum...biarlah, mungkin ada yang marah dgn kebahagiaan ini...bkn berniat mahu menunjuk tapi cuma mengingatkan pd mereka..aku percaya karma..aku percaya tuhan itu maha adil..terima kasih kerana pernah membuat aku menangis..pernah memberi akiu satu episod duka dlm jalan cerita hidup aku..terima kasih..