tiada sebarang spesifikasi dalam penulisan blog ini..menulis apa sahaja yang dirasakan tidak mengganggu mana-mana pihak..sila tinggalkan blog ini segera jika anda rasa blog ini tidak sesuai untuk anda lawati..dan terima kasih pada yang sudi menziarah blog ini...terima kasih

Tuesday, December 18, 2012

Maya lagi...:))

Sejak ada Maya pandangan aku tentang hidup betul2 berubah..
Sekarang apa saje yg aku buat mesti fikir pasal Maya..
Kalau aku lambat solat, aku akan fikir 'nanti maya akan ikut'..
Kalau aku sedih, aku akan fikir nanti Maya tak happy tengok muka mummy dia sedih..
Bangun tidur sampai nak tidur balik cuma Maya, Maya, Maya...dan encik suami..
Bila Maya tidur lama sikit pun dan boleh buat aku rindu Maya...
Waktu paling best bila sama2 main dengan Maya n babah..
Terasa sempurna bila Maya n babah sentiasa ada...
Bila dengan Maya aku lupa tentang kesusahan..
Lupa tentang kesakitan...
Lupa tentang kesedihan...
8 bulan dah berlalu tapi aku seakan rindu kenangan melahirkan Maya...
Aku rindu waktu pertama kali menatap wajah Maya..
Sekarang Maya dah pandai banyak perkara...
Dah semakin bijak...
Sejak ada Maya terasa diri glemer....:p
Kemana2 mesti ada orang tegur Maya..comelnyee..tembamnye..kiutnyee..cubit pipi Maya..cuit hidung Maya...
Kadang2 gomol2 Maya dlm stroller lepas tu blah...
At least tanyalah brape bulan ke ape ke...ataupun senyum..cukup..
Heyy...aku mummy dia tau...
Tapi takpe..aku tak kisah...jangan bawa lari sudah...
Meraung aku..
Walaupun aku selalu dengan Maya tapi dia manja dengan babah..
Kecuali dia ngantuk atau lapar..dia akan cari aku..pandai kan dia..
Tak susah nak jaga Maya...
Maya anak yang baik..
Tak pernah meragam tak tentu pasal..
Cuma aku selalu mohon pada Tuhan bantulah aku dalam mendidik Maya..
Aku akan usaha sebaik mungkin untuk beri yang terbaik..
Segala yang terbaik...
Mudah-mudahan Allah perkenankan..

***

Dan...
Aku sedang belajar memaafkan..
Aku sedang belajar tidak membenci lagi..
Aku sedang belajar untuk melupakan..


Thursday, November 8, 2012

:p

"aku ingin hubungan kita berakhir bahagia...terpisah bukan kerana org ke 3, atau terpisah kerana kita berbeza.tetapi kerana waktu, dimana aku tak lagi bisa bernafas dan berdiri untukmu...sayang dan cinta kamu selalu...hingga hujung hela...."

:)

maya 7 months :))

salam u all...
selamat pg khamis..Alhamdulillah masih dapat bernafas di muka bumi Allah ni...
7 bulan menjadi ibu kpd bayi comel benar2 membahagiakan..memang letih melayan karenah bayi..lagi2 bayi lasak dan manja macam baby maya..tapi nikmatnyaaaa....ya Allah...hanya yg pernah jd ibu saja yg boleh faham..kebahagiaan yg tk terrnilai dgn wang ringgit...senyumnya, tangisnya,tawanya,rajuknya semua nya membahagiakan..hurmm..mmg anugerah yg tak ternilai dr tuhan..
terima kasih ya Allah...
baby maya masa 6 bln 8kg..sekrg 7 bln tak taula berapa..bln depan baru ada checkup lg..dah pandai merangkak..n now blajar berdiri..hari tu dh pndai berdiri sendiri kat peti sejuk...pastuu.....dangg!!!.tergolek...huhu...maya kalo tergolek sikit2 tak melalak..kebal gituu..tak mcm aku..kadang2 aku yg over padahal budak tu relek je pas jatuh bangun sendiri siap bleh gelak2 lg..aku yg seriau...memang mencabar jg budak yg tgh aktif ni..lg2 utk aku yg pglmn ttg bayi adalah zero..tapi tkpe bleh kuruskn bdn scr tk lgsung...eh,bkn aku mmg dah kurus ke??hehe..oklaa kira senaman secara tk langsunglaa..mana taknya maya kalo jaga sentiasa bergerak..pusing sana, pusing sini.. round 1 rumah..time tido pun asyiklaa bergerakk jee jugak..letak kat tilam elok je aku letak tegak2 siap selimut apa semua..5 minit pastuu...hurmmm dh berpusing 180darjah...apepun maya anak yg baik..senang dijaga..tk byk ragam..yg penting perut dia mestii kenyang n susu tk bleh lmbat..hehe,.
mami n babah syg byk2 kt maya ;))


*selamat pengantin baru to cik payied...luv u soooo muchhh...*
*selamat pengantin baru jgk utk awk yg dgr citer dh nk kawen tuu..smoga jd is3 yg baik jgn gedik2 lg nk bersandal2 sana sini mcm dulu2 tauu..huhu...*
#terasa??err...do i care??#

Thursday, October 11, 2012

kisah di hujung jari

salam dear...

selamat pagi khamis...mata masih segar bugar...agaknye penangan white coffee A1..fuhh bilela nk rasa ngantuk nih..encik suami n baby maya dah lama lena..tinggallah aku keseorangan
..naseb baikk ada peneman di hujung jari nih..memang berbaloi2..sambil2 nak tggu feel ngantuk tu sampai bolehla bukak itu,bukak ini,d'load itu,upload ini...thenn terrjumpala kisah ni...

http://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10150774826660826&id=289575175825&__user=100000185200741

banyak kisah sebenarnye tapi kisah ni yang aku tertarik n rasa nak komen...komennye ialah pompuam tu memang sengal tahap ape aku pun tak tau..percaya laa kat lelaki tu..kat ko dia burukkan bini dia tp nanti depan bini dia mesti dia kata ko yg gatal, ko yg cam sandal..haha..benda simple camtu pun tk bleh pk...baguss..ada otak letak kt lutut..muka cantik tp hampeh..tp aku rasa mst pompuan ni tk berapa nak cantik bak kata org 'muka reban' sebab tu desperate...huhh...
eh,,apesal aku emosional lebih2 ekk..haha ntahlah aku pun tak tau..tapi kalo ko pompuan lg2 berstatus isteri mesti ko akan terremosional secara tak disedari..n untuk pengajaran jugak untuk pompuan2 lain tuu...jgn percaya sangat dengan kata2 manis lelaki nih..nanti merana...hurmmm...
err..bg yg tk faham mungkin tak dapat bukak link kat atas tu, kisah tu pasal pompuan ni bercinta ngan laki orang atas alasan kesian kat lelaki tuvsebab bini dia pemalas...eiiiuuuuww...wadehel laa...

ok, dah habis pasal kisah sengal tadi..macam dah ngantuk sikit..baby maya dah 8 kg..fuh2 memang tak payah risau gemuk la pas bersalin kalo dapat anak gini...hehe..papepon smoga beliau sentiasa sihat...amin...

okeylah nak tido..kbai ;)


Saturday, October 6, 2012

heyy semua.....;)))

assalamualaikum...

woww...lama gilerr tak update menatang nih..macam bz giler je kan..memang bz pun...mana tak bz nye siang malam mengulit si kecik dhia sumayyah...bz lerr tu kann..n now baby maya dah 6 bulan..alhamdulillah 6 bulan ni adalah saat yg paaaling terindah dalam hidup..setakat ni membesarkan maya takde masalah..semuanya mudah n indah bila apa yg kita lakukan tu bersama2 orang tersayang dan jugak untuk yang tersayang..maya now dah nak blaja merangkak..suka goyang2 bontot..hehe..comel gitu..sekarang bila hati rasa tk best, penat ke bosan ke pandang baby maya hilanggg semua...same goes to encik suami..paling suka tgok baby maya time encik suami blik keje..sangat eksaited bila nmpk babah beliau...tengah ngaruk nk tido ke, lapa ke bila nmpk babah blk keje je mesti ketawa...hurmm...baby mata betul2 buat hidup aku n encik suami bermakna...heii korang yg blum kawen tu cepat2 lah kawen n dpt anak...rasa sendiri macamana rasanya bila ada anak ni..lagipun bukan semua orang berpeluang ada anak sendiri..sangat bersyukur Allah kurniakan Dhia Sumayyah yg comel n sihat...semoga baby maya yg solehah n comel ni membesar dengan sihat,cerdas n cergas..ameen...mami n babah sayang kamu lebih dr segala yg ada di dunia ini...cewahhh

lg satu syukur sekali lagi sebab pernikahan dengan encik suami dah genap 2 tahun 17/9 yg lepas alhamdulillah...semoga perkahwinan ini sentiasa dlm redha n berkat Illahi n semoga kasih sayang kami berkekalan hingga hujung nyawa..sempena ann kami yg ke 2 ni aku dapat hadiah yang wowww...speechless...rahsia..hehe..tengss sgt2 encik suamiku sayang..sangat tak sangka taun ni dapat hadiah ni ...weee senyum sampai telinga :))))





Friday, July 20, 2012

maya lagi

assalamualaikum...

3 bulan setengah mengulit dhia sumayyah siang dan malam benar2 membahagiakan...rasa syukur dah tak terhingga atas pemberian tuhan yang satu nih...pemberian, anugerah dan jugak amanah...Alhamdulillah...3bulan setengah ni berjaya aku lalui dengan baik..almaklumlah...first experience..terima kasih kat encik suami, mak n suma2 lah yang banyak membantu...

baby maya sekarang dah pandai meniarap sikit2..hari tu check up 3 bulan berat maya dah 6kg..Alhamdulillah kesihatan maya sentiasa baik...belum pernah demam lagi setakat nih...walaupun lepas injek hari tu...sekarang nih babah beliau tengah demam...seriau je bila aku tengok babah kiss2 n dekat2 dengan maya..takot jangkit!! harap2 tak laaa...jangkit kat mummy tak pe..jangan kat baby maya...

esok dah 1 Ramadhan...ishhh..terlalu cepatnya masa berlalu...tahun ni tahun kedua berpuasa sebagai isteri n pertama sebagai ibu...dengan harapan ramadhan kali ni adalah yang terrrbaikk..mudah mudahan...amin...

Aienepit Abdul Kadir
inilah kesayangan mummy n babah.... :))

Thursday, May 24, 2012

sayang sumayyah~~bersalin itu indah

assalamualaikum..
menulis dengan penuh rasa kesyukuran..sebab hati sedang berbunga2...punya teman hidup yang penyayang dan yang paling penting anak yang cumelll..kehkehkeh...

Alhamdulillah..maya dah 51 hari..hewhew..cepattnyee masa berlalu...masih terbayang2 saat2 nak keluarkan maya dari perut 51 hari yang lalu..ni aku nak cerita..apa aku rasa 51 hari yang lalu...

04.04.2012
04:12 a.m
"Syg, abg dah bgn..time kasih ea kjutkan abg =))"

itula rutin hmpir setiap hari sejak blk kampung...kejutkan encik suami utk pegi keje..by phone je..bile dh kompem encik suami bngun n pegi keje, bolehlah sambung balik mimpi2 indah tadi..tapi kan tetiba perut rasa memulas..sangat2...kat luar dah start hujan..tapi tak boleh tidoo...erghh...lbih kurng 10 minit skali dtg rasa sakit tu...tkdelaa sakit gilerr tapi tak selesa..rasa nk membuang..dah pegi toilet..tapi takde pape pun..eh, sakit nak beranak ke aku ni??ishh..belumla kot..pujuk mata suh tido lgi..tapi gagal!...terkebil2 atas katil sambil dgr bunyi hujan...

6.00 a.m
mak dah bangun nak solat subuh...baring jap atas kusyen, mak tny kenapa tido kat sini...ckap kt mak sakit perut, dah nak beranak ke apa ni tak tau la..muka mak dah berubah..suh pegi spital...okey...mandi, solat subuh n siap2..before pegi spital sempt makan oat je...then mesej cik bari'ah..kenselkan pizza hut sebb dah janji nak p makan pizza hari ni...sempt jgak kol encik suami tapi tak suruh dia cepat balik pun takut2 lum nk bersalin lagi...

8.00 a.m lebih kuranglaa...
dah smpai spital...turun kat 'kecemasan'..then abang yang jaga tu terus tolak pegi masuk labor room...kt dalam tu memula nurse suruh kencing..then doc cek bukaan rahim..part ni memang tak best..sebab doc seluk2..doc tu chinese...lelaki...halaa masa ni tak sempat nak pk malu ke hapa...pk nak cepat2 bersalin n selamat semua..masa memula masuk labor room, dengar orang kat bilik sebelah tengah teran...alahaiii...seriau okehh...bukaan dah 4cm...
leps tu doc tinggalkan aku dengan sorang nurse pelatih..masa ni rasa sakit memulas, mengeras @ kontraksi tuu dah makin kerap...rasa macam sengguggut tapi berkali2 ganda..rasa sengal2 bontot, pinggang...doc suh tggu lagi 4 jam..nak tunggu air ketuban pecah sendiri katanya..masa ni dalam kul 10 la kot..4 jam??adoiii..lamanya.....hanya mampu baring dan berdoa je laa..masa ni tak ingat apa...ingat mati n ingat encik suami je laaa..hwaaa....dalam hati  tak putus2 baca doa nabi yunus tuu...nak sedapkan hati bayangkan muka baby...alahaii..cepatlaa masa berlalu...nasib baik cik nurse ni baik.tolong picit2kan pinggang aku...picit2kan kaki...ambikkan air masak...

bila kontraksi dah seeemakin kerap n makin sakit, doc cucuk ubat tahan sakit..tapi alaaaa..hilang sikittt je sakit tuu..kurang sikitt jee..n akan ada rasa ngantuk2..tapi of koslaa tak bleh nak tido kann...tahan je lahh..atas katil memang tak boleh nak baring diam2 dah..kejap pusing kanan..kejap pusing kiri..huhu...sampai aku rasa dah sakitt sangatt..rasa mcam dh nak teran, doc pun tanya sakit nak teran ke??bila aku kata ye, dia cek then dia kata dah nampak kepala...masa tu tak sampai 4 jam pun lagi laa..dalam area pukul 12 lebih kot..then doc pecahkan air ketuban n sedut urin..masa ni tak rasa sakit tapi rasa macam ngilu...maka diaorang pun bersiap2 lah nak menyambut kelahiran baby aku nih...teran2 n encik suami pun tiba...Alhamdulillah..sempat jugak encik suami sampai tepat pada masanya...bila baby dah keluar n diletakkan atas perut, ya Allah..itulah saat yang palinggggg indahhh...masa sakit2 setitik pun air mata aku tak keluar...bila dh selamat, baruuulaaa terkeluar air mata...huuu...

lepas baby dah selamat keluar mereka pun ambik baby untuk dibersihkan dan diapakan aku pun tak tau laa..enck suami pun dah dihalau keluar...thenn...masa ni laa penyeksaan sebenar bermula...kena jahitt!!oh tidakk..memang sakit...kena jahit tanpa bius...fuhh.fuhh...macam tak percaya je aku berjaya lalui semua tu..kena jahit..kang kejap2 doc dtg nak korek darah bekulaa..apelaaa...adoiii...dah siap semua, doc suruh rest...rasa sangat ngantuk sebab letih...tapi tak boleh tido punn...area pukul 4 lebih aku n baby dah ditransfer ke wad bersalin..oh, ya aku bersalin jam 1:04 p.m....

kat wad, encik suamila yang menguruskan aku...dari hantar ke bilik air, sampai masuk ke bilik air..orang lain laki dia hantar sampai pintu je tapi laki aku mandikan aku terus..huhu..belasah jee..kt dalam bilik air pun aku cuma berdiri je yang lain encik suami yang siapkan...sebab aku masih rasa terpinga2..mcamana ekk nk ckp..sakit tu satu hal lah...pastu aku rasa macam masih tak percaya yang aku dah ada baby!!walawehh..perasaan yang sukar diungkapkan....

huh..itulaa momen yang palinggg indah dalam hidup aku setakat ni...melahirkan DHIA SUMAYYAH, zuriat insan tercinta, chewahhh...adalah perkara yang paling membahagiakan...kucupan dr encik suami tanda terima kasih cuma mampu dibalas dengan senyumann jee..sebab speechless dah dapat baby..huhuu..

Alhamdulillah...bergelar ibu diusia 25 tahun..terima kasih ya Allah..kehadiran dhia sumayyah benar2 membahagiakan aku n encik suami...aku pernah rasa kecewa..aku pernah berair mata duka...aku pernah rasa derita..dengan perbuatn manusia yg tak punya rasa..tapi kini aku mampu kembali senyum...biarlah, mungkin ada yang marah dgn kebahagiaan ini...bkn berniat mahu menunjuk tapi cuma mengingatkan pd mereka..aku percaya karma..aku percaya tuhan itu maha adil..terima kasih kerana pernah membuat aku menangis..pernah memberi akiu satu episod duka dlm jalan cerita hidup aku..terima kasih..





Thursday, April 26, 2012

sayang sumayyah...kekasih baru

assalamualaikum...
dah sebulan tak bukak blog...dah sebulan tak merapu...hari ni dengan penuh kesyukuran, entry kali ni nak tayang kat awak2 semua kekasih baru saya...:)


jeng..jeng..jeng..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tadaaa!!!



 ting!!!kaki si kecik











haaaa..tu diaaa kekasih baru saya...:) mamat kat atas ni pulak kekasih awal && akhir saya...hehe...
Alhamdulillah saya dah selamat melahirkan seorang puteri comel seberat 3kg pada 04 April 2012 jam 1:04 pm di HOSPITAL BATU PAHAT secara normal...nama puteri comel nih DHIA SUMAYYAH BINTI HAFEAZ. pasal apa bagi nama tu kene tanya bapak dia...


lama dah nak post entry ni tapi asyik tak berkesempatan je...entry akn dtg aku share pengalaman aku bersalin plak eqq..insyaAllah...:)

Tuesday, March 20, 2012

~~demam pulak~~



demam...sakit tekak...selsema n batuk sikit2...sob2...
kalau encik suami kata dia demam rindu, aku plak kata yang aku demam berjangkit..huhhh...
kawan2, doakan aku cepat sembuh ye...tak larat la nak demam time2 sarat macam ni...



insyaAllah..mudah-mudahan..semoga aku bersabar...



Monday, March 19, 2012

~~baby cari suara babah~~

perut tengah lapar...harap2 abangku bawak balik burger...n baby sangat banyak bergerak2 malam ni..sampai senak2 perut...cari suara babah dia kot...mungkinlaa...hurmmm...sebenarnya mummy dia yang tercari2 babah dia...babah dia ada je..tapi jauhhhh...hehh...jauh di mata je la...hari ni (da msuk kol 12 so, semalam) encik suami kerja...sangat dukacita okehh...apa boleh buat...demi mummy n baby kenala kerja kuat sikit...tapi syukurlah dapat jugak encik suami datang walaupun sekejap..balik keje hari sabtu encik suami terus driving ke sini n pagi2 ahad terus balik kluang semula...sedih...:'( sampai demam2...demam rindu katanya...tapi kata aku demam sebab  smoking..hoho...logik takk??
sebenarnya aku berharap cepat bersalin...kalau boleh sebelum due...yelahh..rasa penat pulak berdebar2 je..dup dap dap je...tak nak berpisah dengan encik suami lama2 pun ye jugak...(padahal jumpa je weekend)...tapi duk kampung ni best jugak..ada mak..hehe...cakap je nak makan apa mak mesti buat...tu yang syok..syok sampai terboring la jugak...ye lah..tak buat apa2 kan...heii..baby cepatlah keluar ye..keluar dengan sihat n selamat...
tapi buat masa ni belum ada tanda2 awal nak bersalin pun lagi...cuba kita cek tanda2 bersalin cemana...jom2...


Tanda-tanda Hendak Bersalin

PENGALAMAN sakit bersalin berbeza-beza bagi setiap wanita. Ada yang merasakan seperti perut memulas hendak membuang air besar, sakit belakang, perut seperti akan pecah dan seumpamanya.

Bermula seawal 28 minggu usia kandungan, wanita akan mula mengalami pengecutan rahim yang normal secara fisiologi, ia dinamakan pengecutan rahim Braxton-Hicks.

Pengecutan rahim ini berlaku jarang-jarang, sekitar setiap 30 minit dan mengambil tempoh beberapa saat saja serta tidak menyakitkan. Ini berbeza dengan pengecutan rahim bersalin yang dialami setiap 15 minit namun kemudiannya menjadi lebih kerap (setiap lima atau tiga minit), setiap satu pula semakin panjang tempohnya (sehingga 45 saat) dan disertai dengan kesakitan.

Tempoh ini bolehlah dikira secara meletakkan tapak tangan pada puncak rahim untuk mengesan pengecutan rahim itu yang sentiasa datang dan menghilang.

Berjumpalah dengan doktor untuk mengesan punca kesakitan yang anda alami. Tanda hampir bersalin adalah seperti berikut:
  • Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. 
  • Keluar lendir pekat seperti gam yang lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
  • Pengecutan otot rahim yang semakin kerap dan untuk tempoh yang lama.
  • Keluar lendir bercampur darah apabila pintu rahim mula membuka.
Anda juga boleh mempelajari cara mengesan pengecutan otot rahim. Ia juga dapat dilihat dalam carta cardio-tocograph atau CTG yang mencatat pola aktiviti jantung bayi serta pengecutan otot rahim.

Ia dilakukan secara melekapkan dua alat berbentuk cakera tebal ke atas puncak rahim dan pada kawasan jantung bayi, alat ini dilekapkan dengan bantuan tali pinggang bergetah dan dibiarkan selama kira-kira 20 minit.

Ujian air kencing juga mungkin dilakukan untuk memastikan tiada jangkitan air kencing yang juga boleh mengakibatkan kesakitan yang sama walaupun lazimnya ia lebih kepada sakit bahagian ari-ari.

Selain tanda di atas, anda juga perlu ke hospital jika mengalami keluar air ketuban, pergerakan bayi menjadi kurang kerap, keluar darah atau apa saja masalah yang dialami untuk kepastian doktor.

hurmm..tu la sedikit sebanyak info..tapi dari pengalaman orang yang pernah aku tau, pengalaman bersalin ni berbeza2 setiap orang...bukan setiap orang je malahan setiap kelahiran..so, semoga pengalaman aku nanti adalah sesuatu yang menyeronokkan...insyaAllah...mudah-mudahan...Amin..

Friday, March 16, 2012

~~pasrah & redha~~

salam...
malam ni perasaan adalah tak best...tak tahulah kenapa perasaan itu berulang walaupun peristiwa itu tak pun berulang...tapi masih berperasaan yang sama...sakit...ye...sakit sebenarnya...aku faham...hakikatnya selama ni aku cuma pasrah dengan apa yang pernah berlaku...tapi aku masih belum sepenuhnya redha...walaupun aku cuba...mungkin aku masih trauma...bila teringat aku kembali sakit...:'(

Thursday, March 15, 2012

~~rindu-rinduan~~

Assalamualaikum...

kadang-kadang rasa tak percaya yang sikit hari lagi aku bakal lahirkan satu nyawa...diusia 25...insyaAllah...sekarang dah masuk minggu ke36 means dah cukup bulan...dan bila2 pun mungkin aku boleh deliver...sekarang pun aku dah balik kampung...mak aku sangat2 risau aku kat rumah sorang2 waktu2 sarat macam ni...ye lah encik suami keje...so mak paksa aku balik kampung walaupun ikutkan edd aku akan bersalin 12/4...tapi kan aku pernah terbaca 90% wanita melahirkan bukan pada edd..haaa...so kenalah sentiasa bersedia bila dah cukup bulan..samaada sebelum 40minggu atau terlebih sikit dari 40 minggu...

perasaan sekarang adalah berdebar2..yelah macam2 yang difikirkan..takut...risau...dalam masa yang sama sangat tak sabar...tak sabar nak menatap wajah buah cinta aku n encik suami...sepanjang masa berdoa semoga semuanya selamat...eh, korang pun doakan aku jugak tauu...waktu yang paling best masa mengandung ni bila rasa baby bergerak2...Subhanallah....sangat indah...masa first time aku dapat rasa gerakan baby aku sanggup tak tido malam...masa tu kena letak tangan atas perut baru boleh rasa...tu pun tak kuat sangat..kena betul2 menghayati...punyalah teruja...makin lama makin senang rasa gerakan baby...sampai nampak perut bergerak2..kadang2 memang ada rasa sakit...bila gerakan tu kuat...tapi perasaan indah tu lagi kuat dari perasaan sakit...Alhamdulillah...dapat berkongsi rasa ni dengan encik suami...n syukur sepanjang 36 minggu ni aku takde apa2 masalah serius berkaitan kandungan...aku tak mabuk sangat..takde apa2 alahan...cuma aku tak boleh telan pil2 yg klinik bagi...so hb aku memang rendah...latest 9.3 je...sepatutnya kena lebih dari 11...walaupun kategori mild anemia tapi tetapla membimbangkan sebab aku dah nak bersalin...takpe masih sempat berusaha nak naikkan hb...insyaAllah..

buat masa ni aktiviti aku adalah tak buat apa2...online je lah kan...kat kampung ni malam2 aku tido depan tv...bukan takde bilik tapi aku rasa rimas tido dalam bilik...sudahnya aku bentang toto tido kt depan tv..dengan kudut si kucing belang...bagi yang tak tau orang mengandung memang akan rasa panas sentiasa...suhu badan meningkat macam orang demam....kalau kat rumah bila encik suami dah tidur memang aku akan laju kan kipas....kat kampung ni malam2 memang sejuk tapi aku still bukak kipas tapi 1 je la kelajuan dia...

bila dah kat kampung ni memang asyik teringat kat encik suami je lah...yelah..bukan apa kesian dia kena tinggal sorang2...kena basuh baju sendiri..hehe...so minggu depan aku suruh encik suami balik rumah mak mertua aku..senang...makan pakai ada orang setelkan...n takdela aku risau sangat n sedih sangat..mana taknye nanti malam2 encik suami kol @ mesej bagi ayat sedih2..haihai...
semalam dapat jumpa encik suami kejap...dia balik keje cepat n trus driving datang sini...ala bukan jauh pun kan kluang-bp je...tak sempat tunggu weekend..hehe...so nant weekend baru dapat jumpa lagi....^_^

Tuesday, March 13, 2012

~~cukup bulan~~

Assalamualaikum...


terasa sukar nk memulakan bicara...almaklumlah dah sangat lama rasanya tak mengupdate blog ni...bila jari tak di laptop macam2 benda nak dishare tapi bila dah depan screen...blur....
untuk hari ni menaip di bumi batu pahat...ye..ku sudah balik kampung...due lagi sebulan tapi now da cukup 36 minggu...maksudnye memang dah kena prepare untuk bersalin...mana tau baby nak keluar awal,  kan...huiii...seriau fikir pasal bersalin ni...huhu..sebab tu la encik suami hantar balik kampung awal...yelah encik suami kerja kan..so, start minggu ni cuma akan jumpa encik suami weekend je....huuu..sedih ok...bukan aku je tapi encik suami plak yang melebih2...asal tepon je buat suara sedih2...buat ayat sadis2...heii..macamla kampung aku ni kat australia kan...tapi biasalah macam tu kan...dah selalu buat apa2 sama2 berdua..tiba2 kena tinggal pulak..mesti rasa lain...rindu jangan cakap...malam2 berbalas mesej masing2 meleleh air mata...heii nanti korang dah kawen korang taulah....yang belum kawen mungkin ada yg cebik2 bibir bile baca ni...haha..kau punya pasal lah kan....


eh, jom tengok 36 minggu baby buat apa...



Perkembangan fetus - hamil 36 minggu

Ditulis untuk BabyCenter Malaysia


Bayi anda masih menambah berat badannya - lebih kurang 28 gram sehari. Beratnya hampir 6 paun / 2.7 kilogram dan panjangnya 19 inci / 45 sentimeter dari kepala ke jari kaki. 

Anda mula merasakan tekanan di bahagian bawah abdomen anda dan juga sedar yang bayi anda sudah mula menurun. Ini diberi nama lightening iaitu peringanan, atau engagement iaitu penurunan kepala bayi; dengan ini paru-paru dan perut anda terasa lebih lapang - bernafas dan bermakan-makan akan menjadi lebih selesa. Namun begitu, perjalanan anda semakin kurang selesa - sebilangan wanita melaporkan yang mereka merasakan seakan-akan bayi hendak terkeluar. Juga, anda akan terasa seakan-akan sentiasa hendak ke tandas. Sediakan nutrisi yang diperlukan di masa penghujung ini dengan panduan makanan sempurnakami. 


Berita baik ialah bahawa menjelang akhir minggu ini, kehamilan anda sudah cukup bulan dan anda akan melahirkan bila-bila masa. (Bayi antara 37 minggu dan 42 minggu dianggap cukup bulan - bayi yang dilahirkan sebelum 37 minggu ialah pramatang dan selepas 42 minggu ialah lewat waktu atau post-term.) 

Semasa janji temu mingguan anda, doktor akan memeriksa anda untuk melihat samada anda sudahpun mendilitasi (apabila serviks membuka) dan mengembang (apabila serviks menjadi nipis). Doktor juga akan memeriksa apakah posisi bayi untuk menentukan sejauh mana bayi sudah jatuh ke dalam pelvis. Informasi ini akan dimasukkan ke dalam nota materniti anda supaya doktor anda maklum akan posisi bayi apabila tiba masa untuk melahirkan. 

buat masa ni barang2 untuk bersalin dah pun prepare..siap2 masuk beg tinggal angkut je...yelah mulai saat ni anytime kot boleh nak bersalin...penting tu untuk siapkan barang baby n mummy untuk dibawa ke hospital...so nanti tengah sakit2 nak bersalin takdelah kelam kabut kan...
ape2 pun, doakanlah aku selamat melahirkan seorang lagi ummat Nabi Muhammad ke dunia ni...semoga Allah permudahkan semuanya...Amin...

Saturday, January 7, 2012

~Assalamualaikum~

Assalamualaikum....

menulis dari bumi kluang Johor...eh, macamla selama ni aku menulis bukan dari Kluang kan..aku kan memang rakyat Kluang...tapi aku still anak jati batu pahat ok...err..ada sesapa kesah kah....
okeyhlah...since dah lama bebenar rasanya tak merepek meraban kat sini so malam ni rasanya banyak yang nak dihamburkan kat sini...cewah...

first...rasanya belum terlambat untuk aku ucapkan selamat tahun baru 2012...azam baru??aku buat azam tetiap hari..so takdela azam sempena tahun baru..huhu..poyo...cuma dapat ucapkan rasa syukur kerana masih diberi peluang bernafas dan menjalani hidup dengan baik sampai ke saat ini..Alhamdulillah...Syukran ya Allah...

bercakap tentang kehidupan, well sekarang kehidupan aku dah berubah...wahh..macam berubah apa je..tak de la apa sangat..cumanya sekarang kami dah pindah rumah..berdua lebih baik kan...Alhamdulillah..inila saat yang ditunggu2..hidup berdua menyulam bahagia...cewahh...ada yg nak muntah ke???kalo rasa nak muntah blah la kan...apa tunggu lagi kat situ???

sebenarnya dah lama jugak pindah adala dalam 2 buln lebih...so semuanya berjalan lancar setakat ini...kehidupan bertambah baik...sebelum ni bukan tak baik..ok je tapi now bertambah baik...susah senang berdua..dan tak lama lagi bertiga...=)

InsyaAllah baby akan keluar bulan 4...sekarang ni dah 6 bulan lebih...Alhamdulillah...setakat ni semuanya ok...doakan ye semuanya selamat..berdebar wehh nak tunggu saat2 melahirkan...apa2 pun semoga Allah permudahkan segalanya....sekarang dah dapat rasa baby gerak2...Subhanallah...perasaan adalah sangat indah bila dapat rasa kehadiran baby dalam perut...rasa syukur tak terhingga sebab Allah bagi peluang untuk rasa semua ni...ye lah bukan semua orang diberi peluang macam ni kan...kadang2 rasa macam tak percaya je...i'm mommy to be!!...hehe...semoga aku jadi ibu yang terbaik n encik suami jadi bapa yang terbaik jugak...encik suami pun memang sangat2 teruja..lahh..suami mana yg tak teruja kan..lagi2 first baby...suami goblok je yang macam selalu keluar kat metro tu...yang sepak terajang bini tengah pregnant...eiiii..gila!

ohh..lupa pulak..aku dah grad..hehe..awal bulan 12 hari tu adalah majlis konvokesyen aku kat PICC...Alhamdulillah berjaya menamatkan pengajian dengan jayanya..cehh..jaya la sangat...eh, jaya la jugakk..so nak ucapla terima kasih tak terhingga untuk encik suami, mak, abah, n semua lah yang selama ni banyak membantu aku sepanjang aku study..heii..tak terbalas rasanya jasa kalian...masa konvo aku macam tak berapa nak bersedia...so gambar tak banyak..adala sikit2 je..tapi tak macam orang lain yang macam gambar kawen kann..berbagai2 gaya dengan jubah konvo memasing...aku plak sidang petang..keluar je hall dah pukul 5 lebih kot..bergambar lebih kurang lepas tu terus bukak jubah sebab aku mintak tolong kawan aku pulangkan jubah...lepas tu dah kelam kabut nak solat semua...takpelahh...kesian encik suami aku tak sempat nak merasa...tu la sebelum2 tu tanak pakai untuk bergambar...dah pulang baru cakap abang tak sempat nak pakai..huhu...takpe..yang penting semuanya dah selamat...

emm...hujung bulan ni one of my bff nak kawen...n rasanya tahun 2012 ni ramai kawan2 yang nak mendirikan rumahtangga..Alhamdulillah...tahniah untuk mereka...err...sebelum terlambat nk ucapkan selamat pengantin baru kat puan fety w'pun dah tak berapa nak baru sangatla kan...hehe..welcome to da' club...semoga perkahwinan sentiasa dilimpahi rezeki dan rahmat daripada Allah...Amin...jangan nakal2 ye puan fety..ntah bila kita dapat kuar bandar sesama lagi kan..huhu...

err..tadi macam banyak kan nak tulis...tapi dah blur pulak..anyway aku sebenarnya memang dah lama tak berinternet ni...sebab kat tempat baru maxis broadband tak dapat line...aku kan pengguna maxis brukben.....dah terminate pun...huuuu...sedih....penuh kebosanan tak dapat nak gossip2 kat tenet.tak dapat nak stalk2 orang kat tenet...huuu..niat jahat sungguh...nanti lepas bersalin baru pk nak streamyx ke apa ke..celcom brukben pun tak berapa laju jugak...buat masa ni terpaksala abaikan internet dulu...kesian aku kan...ni pun aku bertenet guna my kakak punya brukben...so bila balik kg or bila kakak aku datang je la aku online...

okeylah dear...rasanya itu aje yang nak dikepohkan buat masa ni...doakan kehidupan kami bertambah baik...dan aku doakan kehidupan kamu semua pun bertambah2 baikk...sekarang ni memang menghitung hari dengan encik suami untuk nak menimang baby je...tak sabar rasanya...so doakanlah semuanya selamat dan berjalan lancar...okey, next time kita jumpa lagi yer...daaa...=))