tiada sebarang spesifikasi dalam penulisan blog ini..menulis apa sahaja yang dirasakan tidak mengganggu mana-mana pihak..sila tinggalkan blog ini segera jika anda rasa blog ini tidak sesuai untuk anda lawati..dan terima kasih pada yang sudi menziarah blog ini...terima kasih

Thursday, September 29, 2011

~~dirimu bertakhta di hati~~


Faradhiya - Bertakhta Di Hati

Di hempas ombak
Terdampar buih
Menanti waktu pulang ke laut
Begitu rindu
Di pisah takdir
Meniti saat bersulam cinta
(Bridge)
Lihat… lihat…
Ke dalam mataku
Sinarnya menyala
Lihat… lihat…
Ke dalam mataku
Cintamu bertakhta (dihati)
(Korus)
Sebelum ku kenal
Dirimu siapa
Aku tak kenali
Apa itu cinta
Setelah ku kenal
Dirimu sebenar
Kau cinta sejati
Ku sandarkan jiwa
Di gilis angin
Tercarik awan
Menanti detik sebelum hujan
Begitu sendu
Di guris resah
Meniti hari bersulam tangis
(Ulang bridge)
Takkan berganjak pendirianku ini
Selagi kita tak kembali bersatu
Selamanya
Takkan berubah perasaan ini terhadapmu
Biar digugat, biar dicabar, biar dihalang

biasa dengar takk lagu ni??bestkann...*angguk...aku suka lagu ni...memula dulu tak perasan pun sangat lagu ni..tak minat kan dengan farahdhiya nih..lepas tu bila encik laki aku suka terus je tersuka jugak..tapi lirik2 dia memang best...lepas tu lagu ni dulu pernah jadi lagu tema kitorang kunun2nya...hihi...kelakar je kan..ingat filem apa ada lagu tema bagai..encik suami aku lah tuu...sampai aku tulis lagu ni kat kertas kecik then letak dalam purse...ahahaa..masa tu masih kanak2 lagi...around 18 kot masa tu...wahahaa...so sekarang ni kalau terdengar lagu ni mesti aku teringat masa dulu2 tu...hampehh je...aku tulis entry ni pun sebab baru lepas terdengar kat radio...truslaa kenangan tu terdatang kan...hurmmm

***
insan kalau sudah gelap hatinya begitulah..sentiasa dipenuhi dengan hasad dengki dan amarah...kalaulah membuatkan orang 'sakit' itu satu kepuasan baginya teruskanlah...teruskan...apalah daya aku untuk menghalang..biarlah aku terus-terusan disakiti...akan cuba bertahan dan bertabah...cuma mampu memohon agar dia dan aku sama2 mendapat hidayah Nya...
Ya Tuhan, cuma padaMu tempat kami berserah..lindungi rumahtangga kami dari segala kejahatan yang datangnya daripada syaitan mahupun manusia berhati syaitan...

Tuesday, September 27, 2011

~~3 months~~

Alhamdulillah...hari ni dah semakin sihat...berkat doa kawan2...tambah tolak lama jugak saya demam kan...start dari khamis lepas kalau tak silap...tapi dalam demam2 tu sempat jugak pegi kenduri kawen open house bagai hari sabtu lepas...ingatkan dah ok...dari petang sampai ke malam bantai pergi rumah orang...lepas tu esoknya terbongkang balik..adehh...n now dah pun sihat...Alhamdulillah...sian baby tak cukup makan sebab mummy takde selera nak makan...takpe2 lepas ni mummy dah sihat kita ajak abah pegi makan sedap2 k...hihi...


hari ni genap 3 bulan baby dalam perut...kalau tak salah kiraanlaa...Alhamdulillah..syukur sangat2...bertambah syukur sepanjang 3 bulan ni saya takde alahan yang teruk...setakat muntah2 n loya2 tu adalah..tapi taklah teruk..n saya pun takde mengidam makanan yang pelik2..semuanya makanan yang boleh ditunaikan encik suami dengan bangganya...mana taknya..seingat saya makanan2 yang saya teringin sumanya yang memang senang dapat...cam laksa utara, nasi lemak, sardin, pizza, jambu air.haaa...kan memang bersepah kat sini..anytime boleh beli...bagus baby ni..memahami mummy n abah..so tk memilih..hoho...harap2 sampai bersalin nanti takde sebarang masalah....aminn...


so macam biasa jum kita tengok minggu ni baby buat apa eqq...



"Muka bayi anda lebih mirip rupa manusia, walaupun panjangnya dari mercu kepala ke punggung hanya sekitar 2 inci / 5.5 sentimeter dan beratnya kurang sedikit dari setengah auns / 14 gram. Matanya, yang pada mulanya muncul di sisi kepala, telah berganjak dan lebih rapat. Telinga hampir sampai ke posisi normal di sisi kepala. Hati mengeluarkan hempedu dan ginjal mengalirkan kencing ke dalam pundi kencing. 


Jika abdomen anda ditusuk-tusuk, fetus akan bergeliang-geliut, walaupun anda tidak akan terasa pergerakan ini. Sel-sel saraf fetus sedang giat membiak dan sinaps-sinaps (penghubung saraf dalam otak anda) sedang terbina. Fetus telah memperolehi lebih banyak refleks: jari tutup jika tapak tangan disentuh, jari kaki bergulung ke bawah jika tapak kaki disentuh dan jika disentuh kelopak mata, otot mata akan menggenggam. 


Pada masa ini, doktor anda sudah dapat merasakan bahagian atas uterus, juga dikenali sebagai fundus yang terletak rendah di bawah abdomen. 

Apabila anda memasuki trimester kedua, anda akan mula memakai baju yang lebih longgar yang tidak menghalang pergerakan. Tak lama lagi, pakaian biasa anda tidak muat dan tak dapat dipakai lagi. "



yeahhh...tak sabar rasanya nak tengok perut saya membesar..barulah rasa macam orang peknen kann...hari2 encik suami tanya perut dah besar belum..haiii..tengokla sendiri bang...tapi kan..saya jarang sangat makan vitamin2 yang klinik bagi tu...tak taula pesal...rasa macam tak sedap je..haii..memangla tak sedap kan...puas dah kena bebel dengan encik suami...takpe2 lepas ni saya kena paksa diri untuk makan...


okey dear..saya dah tak tau nak tulis apa..nak tulis lebih2 risau pulak ada yang perasan saya tulis pasal dia...adeihh..dunia2..memang pelik2...so macam biasa doakan kesejahteraan saya k...luv u dear... :)


gambar sekadar hiasan
abaikan lobang idong tu eqq...wakaka...:))
*masih mengambil berat pasal kami?kalau tak kenapa selalu datang sini...nak stalk life kami?jangan risau, Alhamdulillah kami bahagia...kalau tak bahagia pun takde kaitan dengan kamu kan...papepun tq laa sebab prihatin...:p

Friday, September 23, 2011

~~demam..sob..sob..~~

sedihnya bila demam...nak makan tak selera...nak tengok tv pening kepala...serba serbi tak kena...mulut pahit...badan rasa tak sedap...pinggang n kaki rasa lenguh2...minum susu pun muntah2...
emm..itulah manusia yang bernama aku...baru ditarik nikmat sedikit pun dah mengeluh...astaghfirullahalazim...


Annas bin Malik R.A berkata.
Rasulullah SAW berhenti pada salah satu pohon kemudian menggerak-gerakkan pohon tersebut hingga daun-daunnya berjatuhan, kemudian bersabda, “Semua musibah dan sakit dalam menghapus dosa-dosa ummatku itu lebih cepat daripada aku menjatuhkan daun-daun pohon ini.”

Alhamdulillah...ya Allah aku redha dengan semua ini..semoga Engkau menghapuskan dosa2 ku...
kalau nak diikutkan memang rasa lemah n sedih je...tapi bile mengenangkan baby rasa kuat sikit...selalu kalau demam ada mak..tapi takpe encik suami sentiasa disisi..but still nak mak...hihi....malam tadi dah pegi spital kluang...doc kata aku tak demam pun...cuma mungkin disebabkan pregnant ni so rasa macam demam je...emm ntahlah..n now dah ok sikit...dh tak panas badan..just tinggal pening2 n mulut pahit je...n sengal2 badan..naseblah encik suami jadi mangsa picit2 badan aku nanti...kalau bukan dia sapa lagi kan...time ni lah nk guna khidmat encik laki sepenuhnya...trima kaseh incik lakikuu...huhuu...

ya Allah Kau permudahkanlah segala urusan ku sepanjang aku mengandung ni n seterusnya....aku cuma hambaMU yang lemah yang kadang tak tahan dengan ujianMu..kuatkanlah aku ya Allah...jadikan aku hambaMu yang sentiasa bersyukur dan redha dengan dugaanMU......Amin....

Amin cepat!!hehe...terima kasihlah pada kawan2 yang selalu mendoakan kesejahteraan aku..yang tak mendoakan pun takpe...n kalau ada yang mendoakan ketidaksejahteraan aku punnn takpee...aku tetap mendoakan supaya orang2 yang gelap hatinya, penuh hasad dengki ni diberi hidayah oleh Allah...biasalah manusia kan...penuh dengan khilaf...selalu rasa diri yang terbaik...selalu rasa diri tak pernah silap...tapi sebenarnya selalu terrlupa yang diri tu cumalah insan...istighfar dan muhasabah lah....alamakk...dah terbebel pulak kann..haiyoo...

so seterusnya adalah berita gembira untuk aku hari ni bila 1 of my bf disahkan peknen...yeahuu...taun depan baby aienepit ada sepupu...Alhamdulillah ya Allah...

untuk esok dan lusa takde plan lagi nak pegi mana...oh..oh...lupe...esok ada jemputan kat bkt benut..tmpat sapa eq..tempat sedara belah mak mertua kalau tak silap..encik suami mestilah tak pergi sebab keje...so mungkin akan pergi dgn mak n abah serta kaknoi je laa kott...n malam esok ada open house umah kawan encik suami...semoga kesihatan saya pulih esok..so dapatlah memenuhi undangan2 mereka n dapat makan banyak2..hoho...
ABAH & MUMMY TO-BE.......:))
mamat pink inilah yang sentiasa melayan karenah ibu mengandung nihh...hikhik...
gambar adalah takdelah motipp ponn...


**tak sangka pulak ada yang cemburu dengan kebahagiaan ini...pelik..ya Tuhan Kau berilah dia kebahagiaan juga, malah lebih bahagia dari kami pun takpe...asalkan hatinya tak terus gelap dan penuh dengan hasad dengki...amin...
kesian kan...

Tuesday, September 20, 2011

~~double hepi hari ni~~

hari ni adalah hepi...hari2 pun hepi..tapi hari ni double hepi...tadi pergi kk untuk checkup..biasalah...ibu mengandung kan...hari ni pergi encik suami teman..dia masuk kerja lambat...kunun2 suami mithali la tuu..hikhik...itu pun dah last minute baru cakap hari ni abang masuk keje lambat so boleh teman syg pergi klinik..surprise la kunun...nnway tenkiu banyak2 yer encik lakiku...

hari ni kat klinik macam biasa cek darah, urine, berat n tinggi...lepas tu nurse pegang2 perut tapi perut i belum membesar lagi pun...so tk rasa pape sangat pun...n yang bestnya adalah time scan...huuu..teruja ya amattt...maklumlah first time kan...dapat tengok baby....tangan dah gerak2...jantung dah berdenyut2....perasaan adalah susah nk digambarkan...terharu, teruja semua ada...Alhamdulillah setakat ini semuanya berjalan lancar....syukurr ya amatt...bila tunjuk kat encik suami pun beliau adalah sabgat teruja...huhu...baby dia kan dalam rahim i ni...of kos laa teruja....

nak sangat tunjuk baby tapi takde scanner pulak kat sini....so tunggulah taun depan baby dah lahir i tayang punya....hoho...

next appointment bulan depan...harap2 semuanya sentiasa berjalan lancar...Alhamdulillah...terima kasih ya Allah....

Monday, September 19, 2011

~~17092010-17092011 aienepit setahun sudah~~

hello u all...diam tak diam sudah syawal ke 21..jap je kan rasanya...pejam celik pejam celik bulan 9 pun dah yang ke19..pejam celik pejam celik lagi sekali ohhh rupanya aienepit sudah setahun....:p


Alhamdulillah...17september yang lepas dah genap setahun ainun & epit bersatu di alam nyata...chewahh...tak dapat dinafikan perasaan adalah gumbira dan jugak terharu...rupanya dah 12 bulan mengharungi suka duka bersama...sebenarnya kalau tambah tolak masa bercinta lagi lama..tapi secara rasminya adalah setahun...setahun tidur sebilik dan sekatil, makan bersama walaupun bukan sepinggan, mandi bersama...oppsss.......hehe...pendek kata segala-galanya adalah bersama2...

untuk encik suamiku..terima kasih atas segalanya...apa saja yang abang lakukan adalah yang terbaik bagi sayang..terima kasih atas cinta dan kasih yang tidak berbelah bagi..terima kasih atas tanggungjawab yang tak pernah terabai...terima kasih atas setiap perhatian...terima kasih kerana setiap saat menjadikan diri ini bahagia...


Tuhan...tiada apa yang diharapkan selain ikatan perkahwinan ini kekal bahagia berpanjangan...terima kasih Tuhan kerana mengurniakan insan sepertinya menjadi suami ku...semoga rumahtangga kami kekal aman bahagia...jauhkan rumahtangga kami daripada 'perosak'...Ya Allah jadikan setiap saat kami tabah mengharungi apa saja cabaran dan dugaan...


wahhh..tetiba rasa macam nak bergenang air mata bila taip entry ni...yelah teringat pulak kat encik suami yang tengah berhempas pulas mencari sesuap nasi...cewahh...semoga Tuhan sentiasa lindungi beliau...


untuk ulangtahun perkahwinan kami yang pertama ni hadiah daripada encik suami adalah rahsia...sebab terrrlaluu rahsia untuk ditayangkann..haha...semalam kami sempat pergi makan2 sempena ann. yang pertama lah kununnya...walaupun bukan tempat yang mewah2 pun tapi i tetap hepi youuu...jgn jeles yer..hikhik....cumanya takde keklaa..takpelah...tahun ni sambut berdua boleh beromantik2 berdua-duaan..tahun depan sudah ada baby...yeahoo...


sambutan dan hadiah adalah perkara kedua..yang penting ingatan...dan jugak janji setia kami untuk mengharungi bahtera rumahtangga bersama...sekarang sudah masuk tahun kedua...doakan perjalanan kami selamat sampai ke destinasinya...Aminn....

byk pic nk upload..tapinye usb rosak...so takde gambar nk tayang...sob..sob...:(

Friday, September 9, 2011

~~9minggu~~

salam...
kabare u all...
rasanya belum terlambat kan nak cakap selamat hari raya aidilfitri...still dalam Syawal rite..so, entry first dalam bulan Syawal ni saya naklah ucapkan selamat hari raya aidilfitri buat semua yang membaca entry nihh..ampun maaf dipinta andai sepanjang pembacaan anda di sini ada terguris hati, terluka jiwa, tersentap sentap,termakan hati, ternanges ke...or...terr apa2lah...so, ampunkanlah diri yang tak seberapa ini yer...


tak berniat nak mengulas pasal raya saya...korang pun tak berminat nak tahu kann..hikhik...sebenarnya malas nak story pasal raya sebab tak dapat nak upload gambar lagi...macam tak meriah gitu kan story2 tapi takde pic raya nak tayang..hoho...cuma raya tahun ni Alhamdulillah semuanya berjalan lancar...Almaklumlah first time raya dengan encik suami n family baru...n first time jugak jadual raya saya berubah sebab arwah nyai dah takde kan..so, abah dah tukar la jadual raya kami...so far semuanya ok je..tetap meriah...n best...raya dgn encik suami n baby dalam perut...


ok cakap pasal baby, minggu ni minngu ke 9 baby aienepit ada dalam perut nih...untuk minggu ni saya start muntah2 okeyhh...perit...tapi takdelah sampai terlantar je macam sesetengah ibu mengandung...syukurlah masih sihat n macam biasa..cuma kurang selera makan nasi...untuk minggu ni saya dah belasah pizza hut, domino n mcD...huhh...bankrupsi lerr kalau hari2 macam nihh...


pe kata kita tengok minggu 9 baby dah jadi macamana...

kehamilan9-1


"Menjelang minggu kehamilan yang ke-9, anda mungkin merasakan yang anda sedang menaiki roller coaster emosi, kadang kala merasa serba tak kena dan pada masa lain merasa amat gembira. Walaupun ini mengganggu setengah wanita yang menganggapkan mereka cekap mengawal perasaan, apa yang anda lalui adalah normal dan mungkin akan berlarutan sepanjang kehamilan. Emosi turun-naik disebabkan hormon-hormon yang menyemarak. 


Di penghujung minggu, panjang fetus anda di sekitar 0.9 inci / 2.3 sentimeter. Dari segi bentuk dan saiz, rupanya mirip lenggai kacang pea. Kelopak mata bercantum dan tidak akan buka sehingga 27 minggu kehamilan. Pergelangan tangan lebih matang, pergelangan kaki sudah nyata dan jari kaki kelihatan jelas. Lengan semakin memanjang dan boleh dibengkokkan di siku. Menjelang akhir minggu, butiran dalaman telinga sudahpun sempurna. Walaupun anda belum lagi dapat menentukan jantina fetus melalui ultrasound, alat kelaminnya sudah mula terbentuk. Kini plasenta telah cukup matang dan mampu menyokong hampir semua tugas mengeluarkan hormon yang kritikal. "



yeahh..baby dah ada jari kaki...mesti cumil2....tidak kesabaran rasanya nak rasa baby gerak2...ohh perut saya belum nampak lagik...hari2 encik suami pegang n usap2 perut padahal perut mcam biasa lagi..tak sabar nak tengok perut saya besar la tuu...saya pun tak sabar jugak...tapi sekarang ni dah rasa senak je perut bila pakai jeans...adehh.,..kenala pegi beli seluar ibu mengandung nihh....


minggu depan dah minggu ke10 n minggu ke11 saya ada checkup kat klinik kesihatan...kawan2, doakan semuanya berjalan dengan lancar yer...semoga baby sentiasa ok n berkembang dengan baik....


sumber : www.babycenter.com.my