tiada sebarang spesifikasi dalam penulisan blog ini..menulis apa sahaja yang dirasakan tidak mengganggu mana-mana pihak..sila tinggalkan blog ini segera jika anda rasa blog ini tidak sesuai untuk anda lawati..dan terima kasih pada yang sudi menziarah blog ini...terima kasih

Thursday, August 25, 2011

~~siapa MAYA??~~

"apa saja yang abg lakukan selama ni hanya untuk sayang....dan maya.."

what??
okey...nampaknya encik suami ada mencintai perempuan lain selain saya...dan perempuan itu adalah bernama maya....err..mungkin saya perlu sedar..yang saya bakal berkongsi kasih encik suami dengan maya...saya tahu maya adalah satu-satunya gadis selepas saya yang encik suami sangat2 kasih....perempuan lain sila jangan perasan..kalau anda rasa encik suami saya pernah mencintai anda selepas saya dan maya anda tertipu..kasihan...eh, ada ke perempuan yang perasan encik suami saya jatuh cinta dgn dia..impossible..encik suami saya bukan siapa2 pun...takkanlaa ada pompuan yang perasan kan...kecuali dia memang seorang yang cepat perasan atau bahasa masa sekolah2 dulu cepat feeling...
ok, back to maya....saya perlu redha...dan saya perlu menerima maya....


tapi..siapa maya...??


maya karin?err...takkanlah
maya matahari?ishh..bukan..bukan..
maya salleh?eh, sapa tu.....

Wednesday, August 24, 2011

~~buku merah done~~

salam...
selamat berpuasa yang ke25...


wahh..apakah buku merah yang diwar2kan itu...okey, bagi yang tak tau setiap ibu mengandung haruslah mendaftarkan kehamilan mereka di klinik kesihatan berdekatan...biasa orang panggil 'buat buku'..ye...buku merah itulah yang dimaksudkan...
so, semalam saya dah pun pergi..pergilah sorang2...sebab encik suami kerja...hukhuk...takpe..encik suami kata, saya isteri yang berdikari so nanti baby pun akan ikut berdikari...hihi....
saya sampai klinik dalam pukul 8.30..sebenarnya semalamnya saya n encik suami dah pun pergi klinik tu..pergi petang2 sebab kebetulan encik suami balik awal..konon2 pergi klinik tu nak tanya je cemana..tapi nurse tu dah terbuat buku tu tapi just tulis je lah..belum cek lagi...jadi bila saya datang pagi semalam tinggal cek je...so urusan tu termudah sikit..Alhamdulillah...
sampai2 je terus pergi kaunter...disebabkan buku saya dah siap so takde urusan tulis menulis buku lagi...first saya kena cek urine n cek darah...nurse tu kata 'adik pergi sana tempat orang berdiri tu letak kad lepas tu masuk tandas ada bekas untuk urine'...terpinga2 jap...
aku tak tau nak buat cemana naseb baik ada akak tu tolong aku...dekat situ ada disediakan tempat letak kad n atas nya tempat letak bekas urine...letak kad kat situ dan pergi bilik air..kat bilik air dah sediakan bekas untuk urine..bile urine tu dah ada letak kat tempatnya betul2 atas kad kita...then kat situ ada satu kertas untuk cek kandungan gula etc...celupkan saja dalam bekas urine dan letak atasnya....lepas tu duduk n tunggulah sampai nama anda dipanggil...hehe...
bila dah sampai turn doc kat dalam tu cuma cek darah je..dia cucuk ujung jari telunjuk sikit...alaa sikit je..tak sakit pun...naseb bek puan doc adalah peramah...dah selesai urusan kat situ kenelah pergi tempat timbang pulak...
kat sini nurse cek tekanan darah, berat dan tinggi...then duduk balik kat luar tunggulah lagi sampai nama anda dipanggil...
adalah dalam 15 minit lepas tu, nurse yang cantik manis tu pun panggil nama saya...kali ni masuk bilik tertutup then nurse cek saya punya breast..n dia bagi info2 macamana nak cek sendiri kat rumah...lepas tu dia kata dah mengandung jangan pakai seluar jeans lagi..kalau nak pakai, pakai yang yang ada getah...cehhh....baiklahh puan nurse yang suka senyum...haha..patutlah masa aku masuk orang duk jeling2 aku je...mesti dorang ngumpat aku pakai suar jeans tuh...huhu...
dah selesai kat sini kena cek darah lagi...aiyoo...ingatkan yang tadi tu je...yang kali ni dia ambik 1 tabung...dah siap ambik darah terus pergi farmasi n ambik ubat....lepas tu...balik...
Alhamdulillah..selesai satu urusan...lepas ni appointment lagi bulan depan...masa tu kandungan saya mungkin dah 3 bulan...hehe..tak sabar nak tengok perut membesar.....macamana rupanya....huhu


stakat ni saya tak de masalah apa2..ohh...saya dah mula loya2..tapi taklah teruk sangat...Alhamdulillah encik suami sentiasa disisi...walaupun siang2 beliau dalah kerja tapi saya terasa macam dia ada..kejap2 mesej..kejap2 telefon....bab makan pulak saya kehilangan selera makan..lagi2 makan sahur..adeihh...sebab tu siang2 ni memang saya lemah gemalai je la sampai petang..nak buat macamana....puasa harus diteruskan..insyaAllah segalanya berjalan lancar....





Saturday, August 20, 2011

~~dulu&&kini forever~~

2006

2007

2008

2009
2010
2011

.
 nanti nak cari tahun 2004 n 2005 punya gambar..ada lagi ke tak eq...

~~dah takdir begitu~~

"saya tak pernah berniat nak bercinta dgn suami puan..suami puan pun bukan lah termasuk golongan lelaki pilihan saya.tapi dah takdir tentukan saya bercinta dengan dia, saya tak boleh nak buat apa-apa"

dem!
memetik daripada satu segmen dalam majalah mingguan wanita...yup..i sekarang baca majalah mingguan wanita je yuu..almaklumlah i kan wanita...
okey back to the topic...takdir...kata penulis ni setiap yang berlaku adalah kehendakNya dan ketentuan takdirNya, tetapi takdir bukan alasan untuk anda menjadi hamba yang sesenang hati melakukan kesilapan kemudian menjadikan takdir sebagai alasan....
yess...saya sangat setuju...

"Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri" ayat 11 surah ar-Ra'd.

see...memang kita kena percaya pada ketentuan Tuhan...tetapi setiap ketentuan tuhan tu mesti ada kaitan dan puncanya adalah diri sendiri...contoh kau mencuri..lepastu kena tangkap..then raya ni kau raya lah dalam lokap...lepas tu kau claim semua ni dah takdir...kiranya kau nak cakap Allah suruh kau mencuri?ataupun kau kena tuduh merompak..lepas tu kau kena masuk penjara tanpa ada usaha nak pertahankan diri kau...kau kata, tak pe..redhalah...dah takdir...wat the fishh laa..kau yang taknak usaha untuk keluar...
 banyak contoh sebenarnya dalam kepala hotak aku ni nak bagi korang nampak..kadang2 kita tak sedar yang kita ni senang2 je menyalahkan takdir...kau kata kau terjatuh cinta dengan orang tu..orang yang tak sepatutnya...kau kata, nak buat macamana...cinta tu buta....ok, fine kalo kau dah terjatuh cinta..tapi kalau dah sah2 kau tau kau akan mnyusahkan orang n diri kau sendiri dgn cinta buta kau tu perlu ke untuk kau teruskan??kenapa tak usaha untuk keluar?


so, kata penulis tu fahami konsep redha.terima takdirNya  dan berusaha untuk keluar daripada ujian yang diberikanNya..bertahan tanpa berusaha untuk keluar daripada zon yang tidak selesa bukan redha tetapi BODOH dan menganiaya diri sendiri....contoh paling senang, ko ada laki tapi laki ko kaki pukul lepas tu kau diam je..bertahan la kononnya...bermakna memang kau suka hidup macam tu...ataupun kau bercinta dengan laki orang, lepastu putus..lepastu kau bercinta dengan org lain yg laki orang jugak..lepas tu putus lagi..lepastu kau fikirlah sendiri kau ni jenis pompuan apa....eh, macam dah terlari topic pulak...
okeylah...ambiklah sebagai pengajaran...jangan salahkan takdir..setiap yang berlaku ada hikmahnya...

*entry agak emo..aku boring sebenarnya sebab tu aku membebel...no offense ok kalo ada yang terasa....:)

Friday, August 19, 2011

~~6 minggu~~

assalamualaikum
salam ramadhan yang ke 19...wahhh...10 hari lagi nak raya....mesti semua persiapan raya dah settle kan...pesanan sempena lagi 10 hari nak raya, excited, excited jugak...tapi jangan sampai over dan membazir...hehe


okeylah ye..since doc kata saya dah 6 minggu hamil apakata saya bagi awak semua tengok apa yg berlaku kat dalam perut saya ni eq...meh kita tengok...



Saiz embrio sebesar kacang dhal di minggu ini. Sekiranya anda boleh melihat ke dalam tubuh anda, anda akan mendapati bahawa kepala fetus lebih besar daripada badannya. Raut muka embrio sedang membentuk dan terdapat bintik hitam di mana matanya patut berada, juga terdapat pembukaan-pembukaan di tempat lubang hidung, dan lubang-lubang yang menandakan telinga. 


Kudup-kudup membonjol menjadi lebih kelihatan sekarang dan ini akan menjadi tangan dan kaki. Tangan dan kaki embrio seakan-akan dayung. Perkembangan lain termasuk pertumbuhan kelenjar pituitari dan gentian otot. Anda belum dapat mendengarnya, tetapi jantung (yang kini terbahagi kepada kamar kanan dan kiri) berdenyut sekitar 150 denyut per minit - dua kali ganda kadar denyutan anda. 

Pada pertengahan minggu ini, embrio mula membuat pergerakan-pergerakan pertamanya. Walau bagaimanapun, anda terpaksa menunggu sehingga satu masa dalam trimester kedua sebelum dapat menikmati sensasi dari sesi-sesi senaman bayi anda.



whoaaa...bestnyee...kalaulah dapat tengok kann...tidak kesabaran rasanya nak menunggu minggu-minggu seterusnya...Alhamdulillah...terima kasih ya Allah sebab bagi peluang untuk aku berperasaan macam ni...sungguh...perasaan ini sangat indah....
neway, saya belum daftar n buat buku lagi kat KK...atas nasihat sepupu2 saya, saya akan mensegerakan urusan tersebut sebab dorang kata nanti nurse marah kalau dah lambat2...haishhh...cik puan nurse janganla garang2 ehh...minggu depan InsyaAllah saya pergi ye...


okay doakan saya semoga dipermudahkan segala urusan....ameen...

Thursday, August 18, 2011

~~tanpamu encik suamiku~~


tanpamu


Tanpamu hidup jadi sunyi
Tanpamu ku seakan mati
Tanpamu bagai malam tanpa bintang



Tanpamu aku kan tersesat
Tanpamu tiada lagi hasrat
Tanpamu seakan jantungku berhenti

Kau yang terindah dalam hidup ini
Dan takkan pernah berubah selamanya
Aku terlahir hanyalah untuk kamu
Jadi pelindung dirimu



Tanpamu nafasku terhenti
Kernamu ku ada di sini
Tetap bersamaku
Selalu disampingku

Untuk selamanya

Kasih yakinlah kepada diriku
Sayang dan cintaku pun hanya untukmu
Dan takkan berubah untuk selamanya
Cintaku padamu


~~konfem dah~~

tak tau nak start entry macamana..hihi...
err..bagi salam dulu lah...


Assalamualaikum kepada yang membaca.....salam Ramadhan yang ke 18..Alhamdulillah..lagi 11 hari insyaAllah kita akan sambut aidilfitri pulak...ada perasaan sedih kerana bakal meninggalkan Ramadhan..takut2. ini Ramadhan terakhir...Ya Allah berilah peluang untuk aku menikmati Ramadhan lagi pada tahun2 yang akan datang....Amin...


rasa macam tak tau nak start entry cemana sebab eksaited tak hilang lagi...keterujaan melampau..hahaa...tapi dah tak speechless macam entry yang lepas..okeyla Alhamdulillah doc dah sahkan...6 minggu already...hihi...malam tadi encik suami bawak pergi klinik bakti kat bandar Kluang...nak kepastian encik suami kata...sampai klinik doc tak cek apa pun sebab dah buat UPT kan..doc kata memang confirm lah tu..so, doc just cek kan tarikh dan doc kata dijangka 12hb april tahun depan...yeahoo...nampaknya tahun ni tahun pertama dan terakhirla kami raya berdua..tahun depan dah bertiga..InsyaAllah...semoga Allah permudahkan segalanya....


perasaan aku masa mula-mula tahu memangla tak tau nak kata cemana perasaannya...hehe...pagi-pagi buta nak sahur aku buat upt tu kat rumah...naseblah sapa tunggu turn nak masuk bilik air...sebab aku terkesima sekejap dalam bilik air tu lepas dapat resultnya...so terlama la sikit...rasa macam nak ternangis tapi coverlah...nanti kang orang kata orang lain pun prgnant takdela over macam ko...hahh....
masa sahur pun buat biasa je...sikit pun tak cakap lagi dengan encik suami....padahal dalam hati sangatla eksaited n meronta2 nak bagitau kat beliau...tapi tahan dulu...lepas solat subuh encik suami tidur pulakk...alamak kompem lama dia tidur..hari ahad kan..puasa2 pulak tuu...macamanala aku nak buat dia bangun nih..nak kejut tak sampai hati pulak kann...dalam lebih kurang pukul 10 tu memangla dah tak tahan sangat nak cakap..aku buat jugak sampai dia terbangun...masih kat atas katil lagi n aku pun baringla sebelah dia...jeng..jeng..jeng..aku keluarkan UPT tu...


aku : abang...tengok ni.....
(aku tunjuk kat dia dengan harapan dia melompat...tapi...)


en.suami : ape tu??


okey..aku lupe yg dia tak pernah nampak menatang tuh...masa beli pun dalam kotak kan...dia dok pegang n belek2 dengan muka kerut2...hurmmm..aku pun keluarkanla kotaknye....


aku : ni la..yang kita beli hari tuuu....


en.suami : ohh..sayang buat ke?ni maknanya apa...


aku : eee...abang ni...kalau negatif sayang tak tunjuk abang...sayang buang terus...ni tengokla dia punya manual nih kata apa...


en. suami : alaa..abang tak fahamlaa...
(malas berfikir betul laki aku nih)


aku : okey ni ada dua line..maknanya positif...


encik suami diam kejap...lepas tu gelak...lepas tu dia kata, sayang mengandung eaaa...huhu...paham punnn...lepas tu kami sama2 speechless...dia tengok aku, aku tengok dia...lepas tu dia peluk aku n....sambung tido balik...boleh takkk???


hurmmm..yang penting kurniaan ni betul2 besar makna nya untuk kami...syukur tak terhingga pada Allah...semua orang gembira dengan berita ni...keluarga n kawan2...dan yg paling gembira mestilah aku n encik suami....habis dia sms semua kawan2 dia..bos dia pun dia sms jugak...teruja lah katakan....n lagi satu bertambah gembira sebab bespren aku pun peknen jugak...eh,bukan2...wife dia yang peknen sebab dia adalah lelaki....so nanti anak kitorang akan sebaya.....suke3...


emm...setakat ni dulu la eq entry untuk kali ni..nanti insyaAllah aku akan tulis entry tentang pengalaman aku sepanjang aku peknen nih...doakan kesejahteraan n keselamatan aku eq...semoga semuanya dipermudahkan Allah....
jumpa lagi...


:)

Monday, August 15, 2011

~~kurniaan Ramadhan~~

Ya Tuhan...
besarnya kurniaan Mu ini...syukur tak terhingga...
Alhamdulillah..Alhamdulillah...Alhamdulillah...
Terima kasih Ya Allah
Engkau permudahkanlah segalanya...
hanya padaMu yang Maha Pemurah tempat aku berharap......
Hanya pada Mu...



aku speechless sebenarnya....terlalu gembira...teruja...dan rasa macam tak percaya pun ada...apa2 pun terima kasih pada yang mendoakan...teruslah mendoakan saya dan semoga anda semua dirahmati Allah....


*ye...ianya positive.... :))*

Friday, August 12, 2011

~~mata berair~~

huwaaa....minggu ni saya demam...dah 3 hari....walaupun tak teruk mana tapi demam selsema memang agak menyeksakan...huuu....semoga Allah menghapuskan dosa-dosa saya dengan kesakitan ini...
mata berair...hidung merah...batuk lagi...kepala pusing2...aduhaiii...ish..ish....tak baik mengeluh..baru sikit je ni demam nya....kan..kannn....nasib baik ada encik hero iaitu encik suamiku yang sudi memicit2 n menyapu2 minyak angin..kalau dulu belum kawen makla yang menjadi mangsa melayan demam saya..itupun kalau kebetulan saya demam kat rumah...kalau demam masa kat perantauan tanggung sendiri lerr...tapi kawan2 saya baik hati semuanya...n sekarang demam dengan encik suami asek kena paksa pergi klinik je...mujur saya dapat meyakinkan encik suami yang isteri dia ni hebat...tak payah mengada2 pergi klinik...kihkihkih.....telan aje panadol dah ok ..haha..terberlagak pulak..ish..ish..plus ada necik sumai yang rajin membelai of course lah demam saya cepat baik...

Alhamdulillah..untuk hari ni dah berkurangan...malam tadi saya dah telan panadol activ fast 2 biji n air hundred plus..n pagi tadi saya bangun dah okey dah...so, aktiviti puasa dapat disambung macam biasa....

:)

Tuesday, August 9, 2011

~~makan luar~~

hellowww...
salam ramadhan ke 9...
Alhamdulillah...masih bernafas di bumi Allah ni...


tak ada apa nak diceritakan sangat pun kali ni...n tak de benda pun nak diumpatkan jugak...haishhh...bulan2 mulia ni....takkan nak mengumpat jugakk..ishhh..takklaaa..haihaii....aku ni nak mengumpat dengan sapa je pun..paling2 aku 'lepaskan' kat dalam blog ni je...senang...yela kot2 orang yang diumpatkan tu terbaca lagi bagus..muahaha...kejam kan aku...dush..dush...~~


tidaklahh..aku manalah nak mengumpat mengata orang tak tentu pasal kan..yelahh..kita ni bukan bagus mana nak cakap pasal hal orang..mana2 karenah orang yang tak menyedapkan mata n hati tu, ambiklah jadikan pengajaran...kita tak tau kita macama akan datang...so, doa banyak2 supaya Allah lindungi kita dari perangai2 ataupun sifat2 yang buruk lagi hodoh...n doakan jugak supaya orang tu sama2 diberikan hidayah...


see...aku tak jahat mana pun..biarpun orang buat aku macamana pun, aku tak pernah mintak atau doa yang jahat2 untuk orang tu...memanglah bila tengah marah mungkin mulut kadang2 terkata yang bukan2...tapi jauh kat sudut hati aku tetap doa supaya orang tu diberi hidayah..semoga dia sedar apa yang dia buat...tak sampai hati kot aku nak doakan yang buruk2 untuk dia..yelahh dia kan manusia biasa jugak sama macam aku...lagipun takut2 dia takkan dapat hadapi apa yang aku hadapi...biarlah aku sorang yang rasa...sebab rasa tu sangat sakit..aku kesian...taknak ada orang lain rasa apa yang pernah aku rasa...biarlahh...lagipun aku sekarang lebih tenang..Alhamdulillah..terima kasih Tuhan....


sebenarnya kenapalah aku nak fikir sangat tentang orang yang pernah buat aku macam tu sedangkan ramaiii lagi orang lain yang saaayang aku...itulahh...tuhan baru hantar sorang 'perosak' pada aku, aku dah melatah...sedangkan penguat aku sangatlah ramai...kenapa nak fikir musibah yang sorang tu....itulah ujian...dugaan...pengajaran...mungkin selama ni aku leka...dengan adanya perosak tu aku kembali sedar...hah..tak sia2 jugak ko jadik perosak eqq....
okeylahh...taknak cakap lagi pasal ni lahh...semua pasal dia adalah kekecewaan, kesedihan dan kemeranaan aku je..takpe..terima kasih...


asalnya aku nak cerita pasal buka puasa aku semalam..dah terlari tajuk beb...okeylaa..semalam aku n encik suami buka puasa kat luar...buka puasa dengan kawan dia n wife..ni first time aku n encik suami buka kat luar  Ramadhan ni..huu..makan2 sampai kembung perut..nasib baik semua makanan habis...lepas buka kitorang (aku n encik suami,kwn dia dah blah) pegi econsave...first time kot pergi situ sejak ekonsave tu bukak...masa tu dah pukul lapan lebehh...lari2 dalam ekonsave nak cari surau...takut tak sempat maghrib...sia2 puasa aku kang...hehh....naseb baik sempat..kat econsave punyalah ramai orang...sesak..jalan sikit terlanggar2 troli...pergi situ nak cari something untuk our new nephew...dah 2 ke 3 mggu lepas budak tu keluar tapi kami tak sempat nak pergi tengok lagi...harap2 minggu ni sempat...firas shah, tunggu eq cik ainun n cik epit mu ini sampai..huhu....


okeyh..tu je nk cerita...ohh..tadi tengok cd cerita flat 3A...not bad...bestlaa....eh, okeyh chow....


*insyaAllah lepas raya kami boleh pindah...suke3...:))

Saturday, August 6, 2011

~~ketupat di minggu pertama puasa~~

yeahoo..today is sabtu...sooo........???so, tak de pape pun..sabtu is sabtu..takde apa yg istimewanya pun...tapi hari ni aku tak sabar nak tunggu petang...sebab mau pulang ke kampung dengan encik suami ku...dan yang bestnya esok mak n abah nak masak ketupat...what??ketupat??haaaa...musti ada yang macam ketupat di minggu pertama puasa???sebenarnya dah memang tradisi kat kampung aku...buat ketupat awal-awal..biasalah kat kampung kan..mesti akan ada bertukar-tukar ketupat..atau istilah lainnya "munjung"...so, juz imagine kalau semua orang buat ketupat malam raya dan semua orang munjung pada waktu yang sama...bermakna kalau ada 20 rumah yang kita munjung, akan dapat balik lebih kurang 20 jugak...sapa nak makan 20 set ketupat dalam satu masa???haaa...atas sebab ni lah maka orang2 kampung aku pun buat awal2..faham tak?? faham tak??


tapi biasanya tak de la seminggu puasa dah buat..biasanya orang start buat 2 minggu puasa dan seterusnya akan lebih ramai pada minggu-minggu terakhir puasa...mak n abah aku pun tak buat minggu pertama pun selalunya..tapi kali ni terpaksa diawalkan..sebabnya kakak aku akan outstation kat s'pore dalam bulan posa ni..so kalau buat minggu depan dia tak dapat merasa pulak..siannn dia nanti kang meleleh air liur je...


haa..jadi korang jangan pelik kalau kat kampung aku ada yang baru berapa minggu puasa dah buat ketupat...tapi biasanya malam raya pun kitorang akan buat lagi untuk makan sendiri masa raya nanti...diz time tak de bagi2 orang...sebab semua orang dah dapat before...hehe...memang akan 2, 3 kali buat ketupat..maklumlah sedara mara n jiran tetangga ramai kann...tak larat nak buat sekali jalann...kalau macam aku first buat maybe akan bagi pada sedara mara kat kampung arwah nenek aku..yang mana kat situ ada pakcik2 n makcik2 segala sedara mara...pastu second round khas untuk orang2 kampung..takdela bagi satu kampung kan..tapi ramailaa jugak..hampir separuh kampung...ko tau-tau je la rumah kat kampung macamana kan...then nanti time raya untuk kitorang je...haaa..best kann..makanlah kau ketupat sampai mampat...


tapi kan sekarang ni dah tak macam zaman dulu2 masa aku kecik2...kat kampung aku la..kat kampung korang aku tak tau..dah tak ramai yang munjung ketupat...faktornya mungkin dah susah nak dapat daun dan jugak dah tak ramai orang yang pandai menganyam ketupat...eh, aku pandai tauuu...hnnss..hnnss..*idong kembang jap...


yang aku perasan paling2 pun diorang akan bagi ketupat segera...alaaa..tak bestla kann ketupat segera...tapi tu ok lagila..at least lauk-pauknya masih sama..tapi kan ada jugak yang bagi makanan yang takde kaitan..macam soto ke..sate ke...kat kampung nenek aku ada yang bagi buah-buahan n jajan macam sumi etc...err...sesuai kah???emm..tapi mungkin dorang ada alasan sendiri..ye lah bukan senang nak masak ketupat n lauk pauknya ni sorang2..maybe dia tak de anak yang nak tolong..mungkin anak2nya duduk jauh2 so takde sapa nak tolong sedangkan kena masak dalam kuantiti yang banyak..so, diorang ambik inisiatif munjung makanan lain yang lebih mudah dan cepat untuk dorang masak...emmm..tak kisah la kan..janji kat rumah abah aku still akan ada KETUPAT..ketupat is wajibulghunnah...kecuali kalau dah takde daun sangat....


macam kat tempat encik suami aku ni masak ketupat hanya pada malam raya je...tapi takpela makan untuk anak beranak je kan...munjung pun tak banyak sangat rumah yang nak dibagi macam kampung...so tak pela..tapi aku geram sebab encik suami aku suka ejek aku sebab buat ketupat awal2...elehh...jakun la tuuu...


pape hal pun kampung aku tetap best..sebab akan rasa ketupat dari lebih kurang minggu kedua puasa...hampir setiap hari sampaila raya akan ada orang munjung..so tak payahla mak aku bersusah payah nak masak banyak2 lauk untuk buka..makan makanan yang orang munjung je pun dah cukup dah..haaa..best kann... :))

Friday, August 5, 2011

~~aku nak tidur lahh~~

12:32 am

Mata masih belum mengantuk..manakan tidak siang tadi aku bantai tidur..fuhh fuh…bestnyaa tidur tanpa gangguan..maklumlah..siang tadi kan hujan…sejukkk je…gelaapp jee..maka, mata pun kuyuuu je…Zzz…

dan untuk esok aku berazam untuk tidak tidur siang…sebab bahana nya adalah pada waktu malam…di saat orang lain tengah sedap2 berdengkur, aku yang terkebil2 sorang2 pandang syiling..kadang2 tertakut..maka cepat2 aku nyorokkan muka bawah ketiak encik suami..dengan harapan bleh tertidur…tapi kadang2 teknik ni tak menjadi..Cuma buat aku lemas…manakan tak nya…encik suami dah tertidur selenanya..pelukannya pun seerat yang mungkin..hapa aku ingat aku ni bantal peluk ke…

Macam sekarang ni…Aaarghhh…mata aku segar bugar….macamana ni…aku perlu tidur…nanti pukul 3 lebih kena bangun..siapkan encik laki aku nak pergi kerja..lepas tu bersiap2 untuk sahur pulak dengan pak n mak mertua…kalau tak tidur sekarang esok siang mesti nagntuk gilerr…dan aku akan bantai tidur lagi macam tadi..lepas tu malam esok aku terkebil2 lagi macam malam ni…ohh mata..tidurlahhh……
Zzzz

~~dah hari ke 5~~


Assalamualaikum

esok dah hari ke 5 Ramadhan....eee..cepatnya masa berlalu kan....hari ke 5..hari ke 15..hari ke 25..pastu.....rayaa.....

emm..tahun ni saya puasa dengan encik suami...untuk pertama kalinya... dan rasanya dah lama sangat saya tak berpuasa dengan mak n abah kat kampung...maksud saya puasa penuh sebulan...sejak 2000...dan sekarang 2011...bermakna 12 tahun!!pheww....rindu...harap2 minggu depan encik suami bawak saya balik kampung n harap2 jugak mak saya masakkan yang best2 bila saya balik nanti...weeee.....:p

tahun lepas puasa kat rumah sewa dengan kawan2...tahun lepas??emm..saya rasa macam baru sangat2 memori tu...tapi dah setahun berlalu...seronok juga berpuasa dengan kawan2...bangun sahur...memasak...wahhh...lauk-pauk macam lunch...meriah macam makan tengah2 hari...lepas makan, kemas2 n tidoo..heh..apelaa...lepas tu dah kelam kabut bangun subuh...buruk perangai!
minggu2 terakhir puasa banyak buka puasa kat luar...dengan kawan2 serumah lah, dengan classmates laa..bestnya...nasi lemak kukus ayam dara...phewww...takdela special sangat pun...tapi sebab makan ramai2 dengan kawan2...so..itu lah yang specialnya...

dulu2 masa sekolah pun sama..terlalu banyak untuk diingat..saya ni dah la selalu hilang ingatan...yang saya pasti seronok...6 tahun kot bersahur dan berbuka kat dewan makan...nasi kawah..kenangan ohh kenangan...

dan untuk tahun ni, tahun pertama berpuasa dengan encik suami n family...tak banyak beza dengan family sendiri...cuma adala bezanya jugak kan..

sebenarnya kita berpuasa kat mana tak berapa penting...kat mana2 pun bumi Allah jugak...yang penting pengisian kita sepanjang Ramadhan...

Alhamdulillah...Syukurlah saya masih dapat menunaikan kewajipan yang satu ini...saya harap saya dapat buat yang terbaik...berpuasa di samping encik suami buat saya rasa bahagia...syukur...dan agak berdebar jugak untuk kali pertama sambut Aidilfitri dengan beliau nanti sebagai isteri....semoga semuanya ok aje...

last untuk hari ini, semoga puasa kita tahun ini adalah yang terbaik...

ya Allah..
berkat Ramadhan yang mulia ini
aku pohon beri aku kesejahteraan 
kebahagiaan dan keberkatan
di sepanjang hidup ini
di dunia bahkan di akhirat sana

kurniakan juga kesabaran dan ketabahan 
yang tiada batasnya

semoga aku redha atas semua ketentuan MU

***

sempena Ramadhan ini
saya dengan rendah hatinya
ingin memohon ampun dan maaf
atas setiap khilaf
terlanjur bicara
terlebih senda
harap dimaafkan


Tuesday, August 2, 2011

~~puasa~~

Salam Ramadhan
Alhamdulillah...dah masuk hari ke dua...semoga hari ini lebih baik dari semalam keadaannya...
hari ni mereka dah start keje...encik suami pun..hukhuk...semalam buat pertama kali berpuasa, sahur n berbuka sama2 as husband n wife...seronok...menghabiskan masa sama-sama seharian..tengok cd, tido, baca majalah secara berdua-dua..hoho...


n petang semalam sempat pergi bazar Ramadhan Kluang dengan beliau...fuhhh...giler ramai laa orang...almaklumla hari pertama kan..semua orang ghairah lagii..nasib baik kami dapat mengawal hawa nafsu nak membeli belah...tapi aku tak bernafsu pun tengok makanan2 yang dijual kat sana...semua rasa macam biasa2 aje..takde sangat yang menarik perhatian...soo beli apa yang berpatutan aje..n Alhamdulillah semua yang dibeli dapat dimakan n diminum sampai habis..so, tak dela jadi membazir kan...


lepas ni rasa tak nak dah pegi bazaar...sekali sekala okeyla...bukan apa...penat berjalan je nanti...tapi best jugak dapat tengok telatah orang..tiba-tiba teringat kenangan dulu2...masa sebelum kahwin...pergi bazaar Ramadhan dengan encik suami...hehe...best...n sekarang pun dapat pegi lagi dengan beliau jugak tapi sebagai laki bini...lepas2 ni insyaAllah dengan anak2 pulakk...hoho....:)


okeylah....subuh sudah..semoga Ramadhan kita semua diberkati Tuhan....


wassalam


***