tiada sebarang spesifikasi dalam penulisan blog ini..menulis apa sahaja yang dirasakan tidak mengganggu mana-mana pihak..sila tinggalkan blog ini segera jika anda rasa blog ini tidak sesuai untuk anda lawati..dan terima kasih pada yang sudi menziarah blog ini...terima kasih

Friday, October 28, 2011

~~edisi sakit~~

saat ini masih ada rasa yang tertinggal...sungguh..aku bosan..bosan melayan perasaan yang sering membuatkan semuanya jadi tak keruan...entahlah...susah benar rasanya nak melupakan..benarlah kata orang...memaafkan itu memang mudah tapi untuk melupakan......hurmmm....

berhari-hari..berbulan-bulan sudah semuanya berlalu....tapi masih...ye...masih sehingga kini...rasa itu tetap wujud...rasa yang boleh membunuh...berat rasanya...kalaulah...kalaulah masa boleh diputar kembali...mungkin aku takkan benarkan semua ni berlaku...tapi...takdir...yang kan terjadi tetap kan terjadi...dan semuanya telah pun terjadi...walaupun kini segalanya telah fix kembali tapi tetap takkan sama dengan yang asal kan...
hati yang patah...terluka...terhiris...kekecewaan...apa lagi.....???

terima kasih pada mereka yang pernah menghadiahkan perasaan ini pada aku...bergembiralah...sebab sejujurnya sehingga kini masih ada derita bersarang dalam hati...berseronoklah kerana mungkin aku belum sebahagia mereka yang mungkin dah lupa tentang aku...sedang aku sejujurnya masih mencari jalan keluar...keluar dari kisah pahit semalam...

ye..aku dah memaafkan...aku tak berdendam jauh sekali mahu meminta yang bukan2 untuk mereka...dengan harapan aku segera 'sembuh'...dan mereka berubah...semoga tiada lagi insan lain yang semerana aku...
katalah apa saja tentang aku kerana mereka tak pernah menjadi aku...menjadi suku daripada aku pun tidak...

tak apalah...aku sentiasa yakin dan pasti ada hikmah yang tersembunyi...cuma aku masih belum berjaya memujuk diri...

di saat ini dan untuk selamanya pengharapan hanya pada Tuhan...

Dear, terima kasih...dengan adanya kamu aku sedikit kuat...demi kamu, demi baby aku akan cuba...terus bertahan meneruskan sisa kehidupan yang ada dengan bayangan kisah pahit semalam...
terima kasih kerana masih aku yang teristimewa di hati mu...harap untuk selamanya...

Tuesday, October 25, 2011

~~kisah dongeng~~


Kisah Dongeng - Stacy

Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini

Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini

Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Thursday, October 20, 2011

~~15 minngu~~

assalamualaikum
selamat hari khamis...kejap je dah hari khamis kan...tak terasa waktu yang berlalu...

untuk 3minggu yang akan datang ni nampaknya saya akan kehilangan mak mertua...sebabnya mak adalah nak melancong ke sabah...heee...sebenarnya mak nak pergi tengok cucu baru...kira melancong lah tu kan...sob..sob...3minggu takde makk...huuu..mak jangan tanak balik sini pulak ye nanti...

okeylah..minggu ni my pregnancy dah 15 weeks...mari kita tengok apa yg berlaku kat si kecik ni...


"Anda mungkin tidak sedar ianya berlaku, tetapi penghuni kecil anda kerap tersedu-sedu, satu perlakuan yang dikuasai bayi sebelum bernafas. Bayi tidak mengeluarkan sebarang bunyi sebab trakea mereka bertakung air dan bukan udara.


Walaupun badan anda telah naik berat antara 5 ke 10 paun / 2.2 ke 4.5 kilogram, berat fetus anda hanya sekitar 2.5 auns / 70 gram. Panjangnya dari mercu kepala ke punggung hampir 4 inci / 11 sentimeter. Kaki membesar sehingga lebih panjang dari lengan, kuku sudah terbentuk sempurna dan semua sendi dan anggota boleh bergerak. Anda mungkin dapat mengetahui jantina bayi anda dengan ujian ultrasound, sebab genital luarannya sudah berkembang sehinggakan doktor sudah dapat memberitahu anda samada anak itu lelaki ataupun perempuan. 

Jika sebelum ini idea yang anda akan mendapat seorang bayi itu belum begitu nyata, anda akan betul-betul sedar yang ini satu hakikat apabila bayi anda bergerak untuk pertama kali. Ramai bakal ibu merasakan pergerakan (diberi nama "gerakan pertama" di antara minggu ke-16 hingga minggu ke-20. Jika anda sudah biasa hamil, anda akan menyedari perkara-perkara seperti ini lebih awal lagi. Yang anda sangkakan perut berderam-derum mungkin bayi anda bergerak tunggang terbalik. Rekodkan bila anda mula merasakan pergerakan bayi dan beritahu doktor anda apabila berjumpa dengan dia nanti. Kehamilan di tahap pertengahan ini adalah masa yang baik untuk anda mula bersenam. "

rasa tidak kesabaran nak rasa baby bergerak...haihaii..nikmatnya perasaan ni...my tummy pun baru nampak sikit membuncitnya...memangla rasa teruja..sekarang nih i pakai kain batik hokeyy...demimu baby...huhu..sebab dah tak selesa nak pakai seluar...yang paling teruja dengan perut ni mestila encik suami...kelmarin checkup kat klinik siap tanya nurse normal ke tak perut kecik cenggini walaupun da nak masuk 4 bulan...nurse kata awak tu kurus so normal la perut mcm tu..huhu.alhamdulillah...so far takde apa masalah dengan baby...semuanya ok..cuma berat je turun...hurmm..macamana agaknya nak naikkan berat ye..nak makan apa ye.....aduh duhh..lagi sebulan kena naikkan berat badan nihh..selera buat masa ni memang bertambah2...rasa nak makan 24 jam...paling tensen kalau rasa lapar time pagi2 buta encik suami pegi keje tu..aduh duhh....laparr ya amatt,, tapi tahankan je la sampai subuh,....
apa2 pun syukur sangat2 dengan kurniaan ni..ye lah bukan semua orang dapat rasa perasaan macam ni kan..bagi aku yg diberi peluang rasa memang sangat2 teruja...huuu...mummy to be...harap2 semuanya dipermudahkan...Ameen...

Thursday, September 29, 2011

~~dirimu bertakhta di hati~~


Faradhiya - Bertakhta Di Hati

Di hempas ombak
Terdampar buih
Menanti waktu pulang ke laut
Begitu rindu
Di pisah takdir
Meniti saat bersulam cinta
(Bridge)
Lihat… lihat…
Ke dalam mataku
Sinarnya menyala
Lihat… lihat…
Ke dalam mataku
Cintamu bertakhta (dihati)
(Korus)
Sebelum ku kenal
Dirimu siapa
Aku tak kenali
Apa itu cinta
Setelah ku kenal
Dirimu sebenar
Kau cinta sejati
Ku sandarkan jiwa
Di gilis angin
Tercarik awan
Menanti detik sebelum hujan
Begitu sendu
Di guris resah
Meniti hari bersulam tangis
(Ulang bridge)
Takkan berganjak pendirianku ini
Selagi kita tak kembali bersatu
Selamanya
Takkan berubah perasaan ini terhadapmu
Biar digugat, biar dicabar, biar dihalang

biasa dengar takk lagu ni??bestkann...*angguk...aku suka lagu ni...memula dulu tak perasan pun sangat lagu ni..tak minat kan dengan farahdhiya nih..lepas tu bila encik laki aku suka terus je tersuka jugak..tapi lirik2 dia memang best...lepas tu lagu ni dulu pernah jadi lagu tema kitorang kunun2nya...hihi...kelakar je kan..ingat filem apa ada lagu tema bagai..encik suami aku lah tuu...sampai aku tulis lagu ni kat kertas kecik then letak dalam purse...ahahaa..masa tu masih kanak2 lagi...around 18 kot masa tu...wahahaa...so sekarang ni kalau terdengar lagu ni mesti aku teringat masa dulu2 tu...hampehh je...aku tulis entry ni pun sebab baru lepas terdengar kat radio...truslaa kenangan tu terdatang kan...hurmmm

***
insan kalau sudah gelap hatinya begitulah..sentiasa dipenuhi dengan hasad dengki dan amarah...kalaulah membuatkan orang 'sakit' itu satu kepuasan baginya teruskanlah...teruskan...apalah daya aku untuk menghalang..biarlah aku terus-terusan disakiti...akan cuba bertahan dan bertabah...cuma mampu memohon agar dia dan aku sama2 mendapat hidayah Nya...
Ya Tuhan, cuma padaMu tempat kami berserah..lindungi rumahtangga kami dari segala kejahatan yang datangnya daripada syaitan mahupun manusia berhati syaitan...

Tuesday, September 27, 2011

~~3 months~~

Alhamdulillah...hari ni dah semakin sihat...berkat doa kawan2...tambah tolak lama jugak saya demam kan...start dari khamis lepas kalau tak silap...tapi dalam demam2 tu sempat jugak pegi kenduri kawen open house bagai hari sabtu lepas...ingatkan dah ok...dari petang sampai ke malam bantai pergi rumah orang...lepas tu esoknya terbongkang balik..adehh...n now dah pun sihat...Alhamdulillah...sian baby tak cukup makan sebab mummy takde selera nak makan...takpe2 lepas ni mummy dah sihat kita ajak abah pegi makan sedap2 k...hihi...


hari ni genap 3 bulan baby dalam perut...kalau tak salah kiraanlaa...Alhamdulillah..syukur sangat2...bertambah syukur sepanjang 3 bulan ni saya takde alahan yang teruk...setakat muntah2 n loya2 tu adalah..tapi taklah teruk..n saya pun takde mengidam makanan yang pelik2..semuanya makanan yang boleh ditunaikan encik suami dengan bangganya...mana taknya..seingat saya makanan2 yang saya teringin sumanya yang memang senang dapat...cam laksa utara, nasi lemak, sardin, pizza, jambu air.haaa...kan memang bersepah kat sini..anytime boleh beli...bagus baby ni..memahami mummy n abah..so tk memilih..hoho...harap2 sampai bersalin nanti takde sebarang masalah....aminn...


so macam biasa jum kita tengok minggu ni baby buat apa eqq...



"Muka bayi anda lebih mirip rupa manusia, walaupun panjangnya dari mercu kepala ke punggung hanya sekitar 2 inci / 5.5 sentimeter dan beratnya kurang sedikit dari setengah auns / 14 gram. Matanya, yang pada mulanya muncul di sisi kepala, telah berganjak dan lebih rapat. Telinga hampir sampai ke posisi normal di sisi kepala. Hati mengeluarkan hempedu dan ginjal mengalirkan kencing ke dalam pundi kencing. 


Jika abdomen anda ditusuk-tusuk, fetus akan bergeliang-geliut, walaupun anda tidak akan terasa pergerakan ini. Sel-sel saraf fetus sedang giat membiak dan sinaps-sinaps (penghubung saraf dalam otak anda) sedang terbina. Fetus telah memperolehi lebih banyak refleks: jari tutup jika tapak tangan disentuh, jari kaki bergulung ke bawah jika tapak kaki disentuh dan jika disentuh kelopak mata, otot mata akan menggenggam. 


Pada masa ini, doktor anda sudah dapat merasakan bahagian atas uterus, juga dikenali sebagai fundus yang terletak rendah di bawah abdomen. 

Apabila anda memasuki trimester kedua, anda akan mula memakai baju yang lebih longgar yang tidak menghalang pergerakan. Tak lama lagi, pakaian biasa anda tidak muat dan tak dapat dipakai lagi. "



yeahhh...tak sabar rasanya nak tengok perut saya membesar..barulah rasa macam orang peknen kann...hari2 encik suami tanya perut dah besar belum..haiii..tengokla sendiri bang...tapi kan..saya jarang sangat makan vitamin2 yang klinik bagi tu...tak taula pesal...rasa macam tak sedap je..haii..memangla tak sedap kan...puas dah kena bebel dengan encik suami...takpe2 lepas ni saya kena paksa diri untuk makan...


okey dear..saya dah tak tau nak tulis apa..nak tulis lebih2 risau pulak ada yang perasan saya tulis pasal dia...adeihh..dunia2..memang pelik2...so macam biasa doakan kesejahteraan saya k...luv u dear... :)


gambar sekadar hiasan
abaikan lobang idong tu eqq...wakaka...:))
*masih mengambil berat pasal kami?kalau tak kenapa selalu datang sini...nak stalk life kami?jangan risau, Alhamdulillah kami bahagia...kalau tak bahagia pun takde kaitan dengan kamu kan...papepun tq laa sebab prihatin...:p

Friday, September 23, 2011

~~demam..sob..sob..~~

sedihnya bila demam...nak makan tak selera...nak tengok tv pening kepala...serba serbi tak kena...mulut pahit...badan rasa tak sedap...pinggang n kaki rasa lenguh2...minum susu pun muntah2...
emm..itulah manusia yang bernama aku...baru ditarik nikmat sedikit pun dah mengeluh...astaghfirullahalazim...


Annas bin Malik R.A berkata.
Rasulullah SAW berhenti pada salah satu pohon kemudian menggerak-gerakkan pohon tersebut hingga daun-daunnya berjatuhan, kemudian bersabda, “Semua musibah dan sakit dalam menghapus dosa-dosa ummatku itu lebih cepat daripada aku menjatuhkan daun-daun pohon ini.”

Alhamdulillah...ya Allah aku redha dengan semua ini..semoga Engkau menghapuskan dosa2 ku...
kalau nak diikutkan memang rasa lemah n sedih je...tapi bile mengenangkan baby rasa kuat sikit...selalu kalau demam ada mak..tapi takpe encik suami sentiasa disisi..but still nak mak...hihi....malam tadi dah pegi spital kluang...doc kata aku tak demam pun...cuma mungkin disebabkan pregnant ni so rasa macam demam je...emm ntahlah..n now dah ok sikit...dh tak panas badan..just tinggal pening2 n mulut pahit je...n sengal2 badan..naseblah encik suami jadi mangsa picit2 badan aku nanti...kalau bukan dia sapa lagi kan...time ni lah nk guna khidmat encik laki sepenuhnya...trima kaseh incik lakikuu...huhuu...

ya Allah Kau permudahkanlah segala urusan ku sepanjang aku mengandung ni n seterusnya....aku cuma hambaMU yang lemah yang kadang tak tahan dengan ujianMu..kuatkanlah aku ya Allah...jadikan aku hambaMu yang sentiasa bersyukur dan redha dengan dugaanMU......Amin....

Amin cepat!!hehe...terima kasihlah pada kawan2 yang selalu mendoakan kesejahteraan aku..yang tak mendoakan pun takpe...n kalau ada yang mendoakan ketidaksejahteraan aku punnn takpee...aku tetap mendoakan supaya orang2 yang gelap hatinya, penuh hasad dengki ni diberi hidayah oleh Allah...biasalah manusia kan...penuh dengan khilaf...selalu rasa diri yang terbaik...selalu rasa diri tak pernah silap...tapi sebenarnya selalu terrlupa yang diri tu cumalah insan...istighfar dan muhasabah lah....alamakk...dah terbebel pulak kann..haiyoo...

so seterusnya adalah berita gembira untuk aku hari ni bila 1 of my bf disahkan peknen...yeahuu...taun depan baby aienepit ada sepupu...Alhamdulillah ya Allah...

untuk esok dan lusa takde plan lagi nak pegi mana...oh..oh...lupe...esok ada jemputan kat bkt benut..tmpat sapa eq..tempat sedara belah mak mertua kalau tak silap..encik suami mestilah tak pergi sebab keje...so mungkin akan pergi dgn mak n abah serta kaknoi je laa kott...n malam esok ada open house umah kawan encik suami...semoga kesihatan saya pulih esok..so dapatlah memenuhi undangan2 mereka n dapat makan banyak2..hoho...
ABAH & MUMMY TO-BE.......:))
mamat pink inilah yang sentiasa melayan karenah ibu mengandung nihh...hikhik...
gambar adalah takdelah motipp ponn...


**tak sangka pulak ada yang cemburu dengan kebahagiaan ini...pelik..ya Tuhan Kau berilah dia kebahagiaan juga, malah lebih bahagia dari kami pun takpe...asalkan hatinya tak terus gelap dan penuh dengan hasad dengki...amin...
kesian kan...

Tuesday, September 20, 2011

~~double hepi hari ni~~

hari ni adalah hepi...hari2 pun hepi..tapi hari ni double hepi...tadi pergi kk untuk checkup..biasalah...ibu mengandung kan...hari ni pergi encik suami teman..dia masuk kerja lambat...kunun2 suami mithali la tuu..hikhik...itu pun dah last minute baru cakap hari ni abang masuk keje lambat so boleh teman syg pergi klinik..surprise la kunun...nnway tenkiu banyak2 yer encik lakiku...

hari ni kat klinik macam biasa cek darah, urine, berat n tinggi...lepas tu nurse pegang2 perut tapi perut i belum membesar lagi pun...so tk rasa pape sangat pun...n yang bestnya adalah time scan...huuu..teruja ya amattt...maklumlah first time kan...dapat tengok baby....tangan dah gerak2...jantung dah berdenyut2....perasaan adalah susah nk digambarkan...terharu, teruja semua ada...Alhamdulillah setakat ini semuanya berjalan lancar....syukurr ya amatt...bila tunjuk kat encik suami pun beliau adalah sabgat teruja...huhu...baby dia kan dalam rahim i ni...of kos laa teruja....

nak sangat tunjuk baby tapi takde scanner pulak kat sini....so tunggulah taun depan baby dah lahir i tayang punya....hoho...

next appointment bulan depan...harap2 semuanya sentiasa berjalan lancar...Alhamdulillah...terima kasih ya Allah....

Monday, September 19, 2011

~~17092010-17092011 aienepit setahun sudah~~

hello u all...diam tak diam sudah syawal ke 21..jap je kan rasanya...pejam celik pejam celik bulan 9 pun dah yang ke19..pejam celik pejam celik lagi sekali ohhh rupanya aienepit sudah setahun....:p


Alhamdulillah...17september yang lepas dah genap setahun ainun & epit bersatu di alam nyata...chewahh...tak dapat dinafikan perasaan adalah gumbira dan jugak terharu...rupanya dah 12 bulan mengharungi suka duka bersama...sebenarnya kalau tambah tolak masa bercinta lagi lama..tapi secara rasminya adalah setahun...setahun tidur sebilik dan sekatil, makan bersama walaupun bukan sepinggan, mandi bersama...oppsss.......hehe...pendek kata segala-galanya adalah bersama2...

untuk encik suamiku..terima kasih atas segalanya...apa saja yang abang lakukan adalah yang terbaik bagi sayang..terima kasih atas cinta dan kasih yang tidak berbelah bagi..terima kasih atas tanggungjawab yang tak pernah terabai...terima kasih atas setiap perhatian...terima kasih kerana setiap saat menjadikan diri ini bahagia...


Tuhan...tiada apa yang diharapkan selain ikatan perkahwinan ini kekal bahagia berpanjangan...terima kasih Tuhan kerana mengurniakan insan sepertinya menjadi suami ku...semoga rumahtangga kami kekal aman bahagia...jauhkan rumahtangga kami daripada 'perosak'...Ya Allah jadikan setiap saat kami tabah mengharungi apa saja cabaran dan dugaan...


wahhh..tetiba rasa macam nak bergenang air mata bila taip entry ni...yelah teringat pulak kat encik suami yang tengah berhempas pulas mencari sesuap nasi...cewahh...semoga Tuhan sentiasa lindungi beliau...


untuk ulangtahun perkahwinan kami yang pertama ni hadiah daripada encik suami adalah rahsia...sebab terrrlaluu rahsia untuk ditayangkann..haha...semalam kami sempat pergi makan2 sempena ann. yang pertama lah kununnya...walaupun bukan tempat yang mewah2 pun tapi i tetap hepi youuu...jgn jeles yer..hikhik....cumanya takde keklaa..takpelah...tahun ni sambut berdua boleh beromantik2 berdua-duaan..tahun depan sudah ada baby...yeahoo...


sambutan dan hadiah adalah perkara kedua..yang penting ingatan...dan jugak janji setia kami untuk mengharungi bahtera rumahtangga bersama...sekarang sudah masuk tahun kedua...doakan perjalanan kami selamat sampai ke destinasinya...Aminn....

byk pic nk upload..tapinye usb rosak...so takde gambar nk tayang...sob..sob...:(

Friday, September 9, 2011

~~9minggu~~

salam...
kabare u all...
rasanya belum terlambat kan nak cakap selamat hari raya aidilfitri...still dalam Syawal rite..so, entry first dalam bulan Syawal ni saya naklah ucapkan selamat hari raya aidilfitri buat semua yang membaca entry nihh..ampun maaf dipinta andai sepanjang pembacaan anda di sini ada terguris hati, terluka jiwa, tersentap sentap,termakan hati, ternanges ke...or...terr apa2lah...so, ampunkanlah diri yang tak seberapa ini yer...


tak berniat nak mengulas pasal raya saya...korang pun tak berminat nak tahu kann..hikhik...sebenarnya malas nak story pasal raya sebab tak dapat nak upload gambar lagi...macam tak meriah gitu kan story2 tapi takde pic raya nak tayang..hoho...cuma raya tahun ni Alhamdulillah semuanya berjalan lancar...Almaklumlah first time raya dengan encik suami n family baru...n first time jugak jadual raya saya berubah sebab arwah nyai dah takde kan..so, abah dah tukar la jadual raya kami...so far semuanya ok je..tetap meriah...n best...raya dgn encik suami n baby dalam perut...


ok cakap pasal baby, minggu ni minngu ke 9 baby aienepit ada dalam perut nih...untuk minggu ni saya start muntah2 okeyhh...perit...tapi takdelah sampai terlantar je macam sesetengah ibu mengandung...syukurlah masih sihat n macam biasa..cuma kurang selera makan nasi...untuk minggu ni saya dah belasah pizza hut, domino n mcD...huhh...bankrupsi lerr kalau hari2 macam nihh...


pe kata kita tengok minggu 9 baby dah jadi macamana...

kehamilan9-1


"Menjelang minggu kehamilan yang ke-9, anda mungkin merasakan yang anda sedang menaiki roller coaster emosi, kadang kala merasa serba tak kena dan pada masa lain merasa amat gembira. Walaupun ini mengganggu setengah wanita yang menganggapkan mereka cekap mengawal perasaan, apa yang anda lalui adalah normal dan mungkin akan berlarutan sepanjang kehamilan. Emosi turun-naik disebabkan hormon-hormon yang menyemarak. 


Di penghujung minggu, panjang fetus anda di sekitar 0.9 inci / 2.3 sentimeter. Dari segi bentuk dan saiz, rupanya mirip lenggai kacang pea. Kelopak mata bercantum dan tidak akan buka sehingga 27 minggu kehamilan. Pergelangan tangan lebih matang, pergelangan kaki sudah nyata dan jari kaki kelihatan jelas. Lengan semakin memanjang dan boleh dibengkokkan di siku. Menjelang akhir minggu, butiran dalaman telinga sudahpun sempurna. Walaupun anda belum lagi dapat menentukan jantina fetus melalui ultrasound, alat kelaminnya sudah mula terbentuk. Kini plasenta telah cukup matang dan mampu menyokong hampir semua tugas mengeluarkan hormon yang kritikal. "



yeahh..baby dah ada jari kaki...mesti cumil2....tidak kesabaran rasanya nak rasa baby gerak2...ohh perut saya belum nampak lagik...hari2 encik suami pegang n usap2 perut padahal perut mcam biasa lagi..tak sabar nak tengok perut saya besar la tuu...saya pun tak sabar jugak...tapi sekarang ni dah rasa senak je perut bila pakai jeans...adehh.,..kenala pegi beli seluar ibu mengandung nihh....


minggu depan dah minggu ke10 n minggu ke11 saya ada checkup kat klinik kesihatan...kawan2, doakan semuanya berjalan dengan lancar yer...semoga baby sentiasa ok n berkembang dengan baik....


sumber : www.babycenter.com.my

Thursday, August 25, 2011

~~siapa MAYA??~~

"apa saja yang abg lakukan selama ni hanya untuk sayang....dan maya.."

what??
okey...nampaknya encik suami ada mencintai perempuan lain selain saya...dan perempuan itu adalah bernama maya....err..mungkin saya perlu sedar..yang saya bakal berkongsi kasih encik suami dengan maya...saya tahu maya adalah satu-satunya gadis selepas saya yang encik suami sangat2 kasih....perempuan lain sila jangan perasan..kalau anda rasa encik suami saya pernah mencintai anda selepas saya dan maya anda tertipu..kasihan...eh, ada ke perempuan yang perasan encik suami saya jatuh cinta dgn dia..impossible..encik suami saya bukan siapa2 pun...takkanlaa ada pompuan yang perasan kan...kecuali dia memang seorang yang cepat perasan atau bahasa masa sekolah2 dulu cepat feeling...
ok, back to maya....saya perlu redha...dan saya perlu menerima maya....


tapi..siapa maya...??


maya karin?err...takkanlah
maya matahari?ishh..bukan..bukan..
maya salleh?eh, sapa tu.....

Wednesday, August 24, 2011

~~buku merah done~~

salam...
selamat berpuasa yang ke25...


wahh..apakah buku merah yang diwar2kan itu...okey, bagi yang tak tau setiap ibu mengandung haruslah mendaftarkan kehamilan mereka di klinik kesihatan berdekatan...biasa orang panggil 'buat buku'..ye...buku merah itulah yang dimaksudkan...
so, semalam saya dah pun pergi..pergilah sorang2...sebab encik suami kerja...hukhuk...takpe..encik suami kata, saya isteri yang berdikari so nanti baby pun akan ikut berdikari...hihi....
saya sampai klinik dalam pukul 8.30..sebenarnya semalamnya saya n encik suami dah pun pergi klinik tu..pergi petang2 sebab kebetulan encik suami balik awal..konon2 pergi klinik tu nak tanya je cemana..tapi nurse tu dah terbuat buku tu tapi just tulis je lah..belum cek lagi...jadi bila saya datang pagi semalam tinggal cek je...so urusan tu termudah sikit..Alhamdulillah...
sampai2 je terus pergi kaunter...disebabkan buku saya dah siap so takde urusan tulis menulis buku lagi...first saya kena cek urine n cek darah...nurse tu kata 'adik pergi sana tempat orang berdiri tu letak kad lepas tu masuk tandas ada bekas untuk urine'...terpinga2 jap...
aku tak tau nak buat cemana naseb baik ada akak tu tolong aku...dekat situ ada disediakan tempat letak kad n atas nya tempat letak bekas urine...letak kad kat situ dan pergi bilik air..kat bilik air dah sediakan bekas untuk urine..bile urine tu dah ada letak kat tempatnya betul2 atas kad kita...then kat situ ada satu kertas untuk cek kandungan gula etc...celupkan saja dalam bekas urine dan letak atasnya....lepas tu duduk n tunggulah sampai nama anda dipanggil...hehe...
bila dah sampai turn doc kat dalam tu cuma cek darah je..dia cucuk ujung jari telunjuk sikit...alaa sikit je..tak sakit pun...naseb bek puan doc adalah peramah...dah selesai urusan kat situ kenelah pergi tempat timbang pulak...
kat sini nurse cek tekanan darah, berat dan tinggi...then duduk balik kat luar tunggulah lagi sampai nama anda dipanggil...
adalah dalam 15 minit lepas tu, nurse yang cantik manis tu pun panggil nama saya...kali ni masuk bilik tertutup then nurse cek saya punya breast..n dia bagi info2 macamana nak cek sendiri kat rumah...lepas tu dia kata dah mengandung jangan pakai seluar jeans lagi..kalau nak pakai, pakai yang yang ada getah...cehhh....baiklahh puan nurse yang suka senyum...haha..patutlah masa aku masuk orang duk jeling2 aku je...mesti dorang ngumpat aku pakai suar jeans tuh...huhu...
dah selesai kat sini kena cek darah lagi...aiyoo...ingatkan yang tadi tu je...yang kali ni dia ambik 1 tabung...dah siap ambik darah terus pergi farmasi n ambik ubat....lepas tu...balik...
Alhamdulillah..selesai satu urusan...lepas ni appointment lagi bulan depan...masa tu kandungan saya mungkin dah 3 bulan...hehe..tak sabar nak tengok perut membesar.....macamana rupanya....huhu


stakat ni saya tak de masalah apa2..ohh...saya dah mula loya2..tapi taklah teruk sangat...Alhamdulillah encik suami sentiasa disisi...walaupun siang2 beliau dalah kerja tapi saya terasa macam dia ada..kejap2 mesej..kejap2 telefon....bab makan pulak saya kehilangan selera makan..lagi2 makan sahur..adeihh...sebab tu siang2 ni memang saya lemah gemalai je la sampai petang..nak buat macamana....puasa harus diteruskan..insyaAllah segalanya berjalan lancar....





Saturday, August 20, 2011

~~dulu&&kini forever~~

2006

2007

2008

2009
2010
2011

.
 nanti nak cari tahun 2004 n 2005 punya gambar..ada lagi ke tak eq...

~~dah takdir begitu~~

"saya tak pernah berniat nak bercinta dgn suami puan..suami puan pun bukan lah termasuk golongan lelaki pilihan saya.tapi dah takdir tentukan saya bercinta dengan dia, saya tak boleh nak buat apa-apa"

dem!
memetik daripada satu segmen dalam majalah mingguan wanita...yup..i sekarang baca majalah mingguan wanita je yuu..almaklumlah i kan wanita...
okey back to the topic...takdir...kata penulis ni setiap yang berlaku adalah kehendakNya dan ketentuan takdirNya, tetapi takdir bukan alasan untuk anda menjadi hamba yang sesenang hati melakukan kesilapan kemudian menjadikan takdir sebagai alasan....
yess...saya sangat setuju...

"Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri" ayat 11 surah ar-Ra'd.

see...memang kita kena percaya pada ketentuan Tuhan...tetapi setiap ketentuan tuhan tu mesti ada kaitan dan puncanya adalah diri sendiri...contoh kau mencuri..lepastu kena tangkap..then raya ni kau raya lah dalam lokap...lepas tu kau claim semua ni dah takdir...kiranya kau nak cakap Allah suruh kau mencuri?ataupun kau kena tuduh merompak..lepas tu kau kena masuk penjara tanpa ada usaha nak pertahankan diri kau...kau kata, tak pe..redhalah...dah takdir...wat the fishh laa..kau yang taknak usaha untuk keluar...
 banyak contoh sebenarnya dalam kepala hotak aku ni nak bagi korang nampak..kadang2 kita tak sedar yang kita ni senang2 je menyalahkan takdir...kau kata kau terjatuh cinta dengan orang tu..orang yang tak sepatutnya...kau kata, nak buat macamana...cinta tu buta....ok, fine kalo kau dah terjatuh cinta..tapi kalau dah sah2 kau tau kau akan mnyusahkan orang n diri kau sendiri dgn cinta buta kau tu perlu ke untuk kau teruskan??kenapa tak usaha untuk keluar?


so, kata penulis tu fahami konsep redha.terima takdirNya  dan berusaha untuk keluar daripada ujian yang diberikanNya..bertahan tanpa berusaha untuk keluar daripada zon yang tidak selesa bukan redha tetapi BODOH dan menganiaya diri sendiri....contoh paling senang, ko ada laki tapi laki ko kaki pukul lepas tu kau diam je..bertahan la kononnya...bermakna memang kau suka hidup macam tu...ataupun kau bercinta dengan laki orang, lepastu putus..lepastu kau bercinta dengan org lain yg laki orang jugak..lepas tu putus lagi..lepastu kau fikirlah sendiri kau ni jenis pompuan apa....eh, macam dah terlari topic pulak...
okeylah...ambiklah sebagai pengajaran...jangan salahkan takdir..setiap yang berlaku ada hikmahnya...

*entry agak emo..aku boring sebenarnya sebab tu aku membebel...no offense ok kalo ada yang terasa....:)

Friday, August 19, 2011

~~6 minggu~~

assalamualaikum
salam ramadhan yang ke 19...wahhh...10 hari lagi nak raya....mesti semua persiapan raya dah settle kan...pesanan sempena lagi 10 hari nak raya, excited, excited jugak...tapi jangan sampai over dan membazir...hehe


okeylah ye..since doc kata saya dah 6 minggu hamil apakata saya bagi awak semua tengok apa yg berlaku kat dalam perut saya ni eq...meh kita tengok...



Saiz embrio sebesar kacang dhal di minggu ini. Sekiranya anda boleh melihat ke dalam tubuh anda, anda akan mendapati bahawa kepala fetus lebih besar daripada badannya. Raut muka embrio sedang membentuk dan terdapat bintik hitam di mana matanya patut berada, juga terdapat pembukaan-pembukaan di tempat lubang hidung, dan lubang-lubang yang menandakan telinga. 


Kudup-kudup membonjol menjadi lebih kelihatan sekarang dan ini akan menjadi tangan dan kaki. Tangan dan kaki embrio seakan-akan dayung. Perkembangan lain termasuk pertumbuhan kelenjar pituitari dan gentian otot. Anda belum dapat mendengarnya, tetapi jantung (yang kini terbahagi kepada kamar kanan dan kiri) berdenyut sekitar 150 denyut per minit - dua kali ganda kadar denyutan anda. 

Pada pertengahan minggu ini, embrio mula membuat pergerakan-pergerakan pertamanya. Walau bagaimanapun, anda terpaksa menunggu sehingga satu masa dalam trimester kedua sebelum dapat menikmati sensasi dari sesi-sesi senaman bayi anda.



whoaaa...bestnyee...kalaulah dapat tengok kann...tidak kesabaran rasanya nak menunggu minggu-minggu seterusnya...Alhamdulillah...terima kasih ya Allah sebab bagi peluang untuk aku berperasaan macam ni...sungguh...perasaan ini sangat indah....
neway, saya belum daftar n buat buku lagi kat KK...atas nasihat sepupu2 saya, saya akan mensegerakan urusan tersebut sebab dorang kata nanti nurse marah kalau dah lambat2...haishhh...cik puan nurse janganla garang2 ehh...minggu depan InsyaAllah saya pergi ye...


okay doakan saya semoga dipermudahkan segala urusan....ameen...

Thursday, August 18, 2011

~~tanpamu encik suamiku~~


tanpamu


Tanpamu hidup jadi sunyi
Tanpamu ku seakan mati
Tanpamu bagai malam tanpa bintang



Tanpamu aku kan tersesat
Tanpamu tiada lagi hasrat
Tanpamu seakan jantungku berhenti

Kau yang terindah dalam hidup ini
Dan takkan pernah berubah selamanya
Aku terlahir hanyalah untuk kamu
Jadi pelindung dirimu



Tanpamu nafasku terhenti
Kernamu ku ada di sini
Tetap bersamaku
Selalu disampingku

Untuk selamanya

Kasih yakinlah kepada diriku
Sayang dan cintaku pun hanya untukmu
Dan takkan berubah untuk selamanya
Cintaku padamu


~~konfem dah~~

tak tau nak start entry macamana..hihi...
err..bagi salam dulu lah...


Assalamualaikum kepada yang membaca.....salam Ramadhan yang ke 18..Alhamdulillah..lagi 11 hari insyaAllah kita akan sambut aidilfitri pulak...ada perasaan sedih kerana bakal meninggalkan Ramadhan..takut2. ini Ramadhan terakhir...Ya Allah berilah peluang untuk aku menikmati Ramadhan lagi pada tahun2 yang akan datang....Amin...


rasa macam tak tau nak start entry cemana sebab eksaited tak hilang lagi...keterujaan melampau..hahaa...tapi dah tak speechless macam entry yang lepas..okeyla Alhamdulillah doc dah sahkan...6 minggu already...hihi...malam tadi encik suami bawak pergi klinik bakti kat bandar Kluang...nak kepastian encik suami kata...sampai klinik doc tak cek apa pun sebab dah buat UPT kan..doc kata memang confirm lah tu..so, doc just cek kan tarikh dan doc kata dijangka 12hb april tahun depan...yeahoo...nampaknya tahun ni tahun pertama dan terakhirla kami raya berdua..tahun depan dah bertiga..InsyaAllah...semoga Allah permudahkan segalanya....


perasaan aku masa mula-mula tahu memangla tak tau nak kata cemana perasaannya...hehe...pagi-pagi buta nak sahur aku buat upt tu kat rumah...naseblah sapa tunggu turn nak masuk bilik air...sebab aku terkesima sekejap dalam bilik air tu lepas dapat resultnya...so terlama la sikit...rasa macam nak ternangis tapi coverlah...nanti kang orang kata orang lain pun prgnant takdela over macam ko...hahh....
masa sahur pun buat biasa je...sikit pun tak cakap lagi dengan encik suami....padahal dalam hati sangatla eksaited n meronta2 nak bagitau kat beliau...tapi tahan dulu...lepas solat subuh encik suami tidur pulakk...alamak kompem lama dia tidur..hari ahad kan..puasa2 pulak tuu...macamanala aku nak buat dia bangun nih..nak kejut tak sampai hati pulak kann...dalam lebih kurang pukul 10 tu memangla dah tak tahan sangat nak cakap..aku buat jugak sampai dia terbangun...masih kat atas katil lagi n aku pun baringla sebelah dia...jeng..jeng..jeng..aku keluarkan UPT tu...


aku : abang...tengok ni.....
(aku tunjuk kat dia dengan harapan dia melompat...tapi...)


en.suami : ape tu??


okey..aku lupe yg dia tak pernah nampak menatang tuh...masa beli pun dalam kotak kan...dia dok pegang n belek2 dengan muka kerut2...hurmmm..aku pun keluarkanla kotaknye....


aku : ni la..yang kita beli hari tuuu....


en.suami : ohh..sayang buat ke?ni maknanya apa...


aku : eee...abang ni...kalau negatif sayang tak tunjuk abang...sayang buang terus...ni tengokla dia punya manual nih kata apa...


en. suami : alaa..abang tak fahamlaa...
(malas berfikir betul laki aku nih)


aku : okey ni ada dua line..maknanya positif...


encik suami diam kejap...lepas tu gelak...lepas tu dia kata, sayang mengandung eaaa...huhu...paham punnn...lepas tu kami sama2 speechless...dia tengok aku, aku tengok dia...lepas tu dia peluk aku n....sambung tido balik...boleh takkk???


hurmmm..yang penting kurniaan ni betul2 besar makna nya untuk kami...syukur tak terhingga pada Allah...semua orang gembira dengan berita ni...keluarga n kawan2...dan yg paling gembira mestilah aku n encik suami....habis dia sms semua kawan2 dia..bos dia pun dia sms jugak...teruja lah katakan....n lagi satu bertambah gembira sebab bespren aku pun peknen jugak...eh,bukan2...wife dia yang peknen sebab dia adalah lelaki....so nanti anak kitorang akan sebaya.....suke3...


emm...setakat ni dulu la eq entry untuk kali ni..nanti insyaAllah aku akan tulis entry tentang pengalaman aku sepanjang aku peknen nih...doakan kesejahteraan n keselamatan aku eq...semoga semuanya dipermudahkan Allah....
jumpa lagi...


:)

Monday, August 15, 2011

~~kurniaan Ramadhan~~

Ya Tuhan...
besarnya kurniaan Mu ini...syukur tak terhingga...
Alhamdulillah..Alhamdulillah...Alhamdulillah...
Terima kasih Ya Allah
Engkau permudahkanlah segalanya...
hanya padaMu yang Maha Pemurah tempat aku berharap......
Hanya pada Mu...



aku speechless sebenarnya....terlalu gembira...teruja...dan rasa macam tak percaya pun ada...apa2 pun terima kasih pada yang mendoakan...teruslah mendoakan saya dan semoga anda semua dirahmati Allah....


*ye...ianya positive.... :))*

Friday, August 12, 2011

~~mata berair~~

huwaaa....minggu ni saya demam...dah 3 hari....walaupun tak teruk mana tapi demam selsema memang agak menyeksakan...huuu....semoga Allah menghapuskan dosa-dosa saya dengan kesakitan ini...
mata berair...hidung merah...batuk lagi...kepala pusing2...aduhaiii...ish..ish....tak baik mengeluh..baru sikit je ni demam nya....kan..kannn....nasib baik ada encik hero iaitu encik suamiku yang sudi memicit2 n menyapu2 minyak angin..kalau dulu belum kawen makla yang menjadi mangsa melayan demam saya..itupun kalau kebetulan saya demam kat rumah...kalau demam masa kat perantauan tanggung sendiri lerr...tapi kawan2 saya baik hati semuanya...n sekarang demam dengan encik suami asek kena paksa pergi klinik je...mujur saya dapat meyakinkan encik suami yang isteri dia ni hebat...tak payah mengada2 pergi klinik...kihkihkih.....telan aje panadol dah ok ..haha..terberlagak pulak..ish..ish..plus ada necik sumai yang rajin membelai of course lah demam saya cepat baik...

Alhamdulillah..untuk hari ni dah berkurangan...malam tadi saya dah telan panadol activ fast 2 biji n air hundred plus..n pagi tadi saya bangun dah okey dah...so, aktiviti puasa dapat disambung macam biasa....

:)

Tuesday, August 9, 2011

~~makan luar~~

hellowww...
salam ramadhan ke 9...
Alhamdulillah...masih bernafas di bumi Allah ni...


tak ada apa nak diceritakan sangat pun kali ni...n tak de benda pun nak diumpatkan jugak...haishhh...bulan2 mulia ni....takkan nak mengumpat jugakk..ishhh..takklaaa..haihaii....aku ni nak mengumpat dengan sapa je pun..paling2 aku 'lepaskan' kat dalam blog ni je...senang...yela kot2 orang yang diumpatkan tu terbaca lagi bagus..muahaha...kejam kan aku...dush..dush...~~


tidaklahh..aku manalah nak mengumpat mengata orang tak tentu pasal kan..yelahh..kita ni bukan bagus mana nak cakap pasal hal orang..mana2 karenah orang yang tak menyedapkan mata n hati tu, ambiklah jadikan pengajaran...kita tak tau kita macama akan datang...so, doa banyak2 supaya Allah lindungi kita dari perangai2 ataupun sifat2 yang buruk lagi hodoh...n doakan jugak supaya orang tu sama2 diberikan hidayah...


see...aku tak jahat mana pun..biarpun orang buat aku macamana pun, aku tak pernah mintak atau doa yang jahat2 untuk orang tu...memanglah bila tengah marah mungkin mulut kadang2 terkata yang bukan2...tapi jauh kat sudut hati aku tetap doa supaya orang tu diberi hidayah..semoga dia sedar apa yang dia buat...tak sampai hati kot aku nak doakan yang buruk2 untuk dia..yelahh dia kan manusia biasa jugak sama macam aku...lagipun takut2 dia takkan dapat hadapi apa yang aku hadapi...biarlah aku sorang yang rasa...sebab rasa tu sangat sakit..aku kesian...taknak ada orang lain rasa apa yang pernah aku rasa...biarlahh...lagipun aku sekarang lebih tenang..Alhamdulillah..terima kasih Tuhan....


sebenarnya kenapalah aku nak fikir sangat tentang orang yang pernah buat aku macam tu sedangkan ramaiii lagi orang lain yang saaayang aku...itulahh...tuhan baru hantar sorang 'perosak' pada aku, aku dah melatah...sedangkan penguat aku sangatlah ramai...kenapa nak fikir musibah yang sorang tu....itulah ujian...dugaan...pengajaran...mungkin selama ni aku leka...dengan adanya perosak tu aku kembali sedar...hah..tak sia2 jugak ko jadik perosak eqq....
okeylahh...taknak cakap lagi pasal ni lahh...semua pasal dia adalah kekecewaan, kesedihan dan kemeranaan aku je..takpe..terima kasih...


asalnya aku nak cerita pasal buka puasa aku semalam..dah terlari tajuk beb...okeylaa..semalam aku n encik suami buka puasa kat luar...buka puasa dengan kawan dia n wife..ni first time aku n encik suami buka kat luar  Ramadhan ni..huu..makan2 sampai kembung perut..nasib baik semua makanan habis...lepas buka kitorang (aku n encik suami,kwn dia dah blah) pegi econsave...first time kot pergi situ sejak ekonsave tu bukak...masa tu dah pukul lapan lebehh...lari2 dalam ekonsave nak cari surau...takut tak sempat maghrib...sia2 puasa aku kang...hehh....naseb baik sempat..kat econsave punyalah ramai orang...sesak..jalan sikit terlanggar2 troli...pergi situ nak cari something untuk our new nephew...dah 2 ke 3 mggu lepas budak tu keluar tapi kami tak sempat nak pergi tengok lagi...harap2 minggu ni sempat...firas shah, tunggu eq cik ainun n cik epit mu ini sampai..huhu....


okeyh..tu je nk cerita...ohh..tadi tengok cd cerita flat 3A...not bad...bestlaa....eh, okeyh chow....


*insyaAllah lepas raya kami boleh pindah...suke3...:))

Saturday, August 6, 2011

~~ketupat di minggu pertama puasa~~

yeahoo..today is sabtu...sooo........???so, tak de pape pun..sabtu is sabtu..takde apa yg istimewanya pun...tapi hari ni aku tak sabar nak tunggu petang...sebab mau pulang ke kampung dengan encik suami ku...dan yang bestnya esok mak n abah nak masak ketupat...what??ketupat??haaaa...musti ada yang macam ketupat di minggu pertama puasa???sebenarnya dah memang tradisi kat kampung aku...buat ketupat awal-awal..biasalah kat kampung kan..mesti akan ada bertukar-tukar ketupat..atau istilah lainnya "munjung"...so, juz imagine kalau semua orang buat ketupat malam raya dan semua orang munjung pada waktu yang sama...bermakna kalau ada 20 rumah yang kita munjung, akan dapat balik lebih kurang 20 jugak...sapa nak makan 20 set ketupat dalam satu masa???haaa...atas sebab ni lah maka orang2 kampung aku pun buat awal2..faham tak?? faham tak??


tapi biasanya tak de la seminggu puasa dah buat..biasanya orang start buat 2 minggu puasa dan seterusnya akan lebih ramai pada minggu-minggu terakhir puasa...mak n abah aku pun tak buat minggu pertama pun selalunya..tapi kali ni terpaksa diawalkan..sebabnya kakak aku akan outstation kat s'pore dalam bulan posa ni..so kalau buat minggu depan dia tak dapat merasa pulak..siannn dia nanti kang meleleh air liur je...


haa..jadi korang jangan pelik kalau kat kampung aku ada yang baru berapa minggu puasa dah buat ketupat...tapi biasanya malam raya pun kitorang akan buat lagi untuk makan sendiri masa raya nanti...diz time tak de bagi2 orang...sebab semua orang dah dapat before...hehe...memang akan 2, 3 kali buat ketupat..maklumlah sedara mara n jiran tetangga ramai kann...tak larat nak buat sekali jalann...kalau macam aku first buat maybe akan bagi pada sedara mara kat kampung arwah nenek aku..yang mana kat situ ada pakcik2 n makcik2 segala sedara mara...pastu second round khas untuk orang2 kampung..takdela bagi satu kampung kan..tapi ramailaa jugak..hampir separuh kampung...ko tau-tau je la rumah kat kampung macamana kan...then nanti time raya untuk kitorang je...haaa..best kann..makanlah kau ketupat sampai mampat...


tapi kan sekarang ni dah tak macam zaman dulu2 masa aku kecik2...kat kampung aku la..kat kampung korang aku tak tau..dah tak ramai yang munjung ketupat...faktornya mungkin dah susah nak dapat daun dan jugak dah tak ramai orang yang pandai menganyam ketupat...eh, aku pandai tauuu...hnnss..hnnss..*idong kembang jap...


yang aku perasan paling2 pun diorang akan bagi ketupat segera...alaaa..tak bestla kann ketupat segera...tapi tu ok lagila..at least lauk-pauknya masih sama..tapi kan ada jugak yang bagi makanan yang takde kaitan..macam soto ke..sate ke...kat kampung nenek aku ada yang bagi buah-buahan n jajan macam sumi etc...err...sesuai kah???emm..tapi mungkin dorang ada alasan sendiri..ye lah bukan senang nak masak ketupat n lauk pauknya ni sorang2..maybe dia tak de anak yang nak tolong..mungkin anak2nya duduk jauh2 so takde sapa nak tolong sedangkan kena masak dalam kuantiti yang banyak..so, diorang ambik inisiatif munjung makanan lain yang lebih mudah dan cepat untuk dorang masak...emmm..tak kisah la kan..janji kat rumah abah aku still akan ada KETUPAT..ketupat is wajibulghunnah...kecuali kalau dah takde daun sangat....


macam kat tempat encik suami aku ni masak ketupat hanya pada malam raya je...tapi takpela makan untuk anak beranak je kan...munjung pun tak banyak sangat rumah yang nak dibagi macam kampung...so tak pela..tapi aku geram sebab encik suami aku suka ejek aku sebab buat ketupat awal2...elehh...jakun la tuuu...


pape hal pun kampung aku tetap best..sebab akan rasa ketupat dari lebih kurang minggu kedua puasa...hampir setiap hari sampaila raya akan ada orang munjung..so tak payahla mak aku bersusah payah nak masak banyak2 lauk untuk buka..makan makanan yang orang munjung je pun dah cukup dah..haaa..best kann... :))

Friday, August 5, 2011

~~aku nak tidur lahh~~

12:32 am

Mata masih belum mengantuk..manakan tidak siang tadi aku bantai tidur..fuhh fuh…bestnyaa tidur tanpa gangguan..maklumlah..siang tadi kan hujan…sejukkk je…gelaapp jee..maka, mata pun kuyuuu je…Zzz…

dan untuk esok aku berazam untuk tidak tidur siang…sebab bahana nya adalah pada waktu malam…di saat orang lain tengah sedap2 berdengkur, aku yang terkebil2 sorang2 pandang syiling..kadang2 tertakut..maka cepat2 aku nyorokkan muka bawah ketiak encik suami..dengan harapan bleh tertidur…tapi kadang2 teknik ni tak menjadi..Cuma buat aku lemas…manakan tak nya…encik suami dah tertidur selenanya..pelukannya pun seerat yang mungkin..hapa aku ingat aku ni bantal peluk ke…

Macam sekarang ni…Aaarghhh…mata aku segar bugar….macamana ni…aku perlu tidur…nanti pukul 3 lebih kena bangun..siapkan encik laki aku nak pergi kerja..lepas tu bersiap2 untuk sahur pulak dengan pak n mak mertua…kalau tak tidur sekarang esok siang mesti nagntuk gilerr…dan aku akan bantai tidur lagi macam tadi..lepas tu malam esok aku terkebil2 lagi macam malam ni…ohh mata..tidurlahhh……
Zzzz

~~dah hari ke 5~~


Assalamualaikum

esok dah hari ke 5 Ramadhan....eee..cepatnya masa berlalu kan....hari ke 5..hari ke 15..hari ke 25..pastu.....rayaa.....

emm..tahun ni saya puasa dengan encik suami...untuk pertama kalinya... dan rasanya dah lama sangat saya tak berpuasa dengan mak n abah kat kampung...maksud saya puasa penuh sebulan...sejak 2000...dan sekarang 2011...bermakna 12 tahun!!pheww....rindu...harap2 minggu depan encik suami bawak saya balik kampung n harap2 jugak mak saya masakkan yang best2 bila saya balik nanti...weeee.....:p

tahun lepas puasa kat rumah sewa dengan kawan2...tahun lepas??emm..saya rasa macam baru sangat2 memori tu...tapi dah setahun berlalu...seronok juga berpuasa dengan kawan2...bangun sahur...memasak...wahhh...lauk-pauk macam lunch...meriah macam makan tengah2 hari...lepas makan, kemas2 n tidoo..heh..apelaa...lepas tu dah kelam kabut bangun subuh...buruk perangai!
minggu2 terakhir puasa banyak buka puasa kat luar...dengan kawan2 serumah lah, dengan classmates laa..bestnya...nasi lemak kukus ayam dara...phewww...takdela special sangat pun...tapi sebab makan ramai2 dengan kawan2...so..itu lah yang specialnya...

dulu2 masa sekolah pun sama..terlalu banyak untuk diingat..saya ni dah la selalu hilang ingatan...yang saya pasti seronok...6 tahun kot bersahur dan berbuka kat dewan makan...nasi kawah..kenangan ohh kenangan...

dan untuk tahun ni, tahun pertama berpuasa dengan encik suami n family...tak banyak beza dengan family sendiri...cuma adala bezanya jugak kan..

sebenarnya kita berpuasa kat mana tak berapa penting...kat mana2 pun bumi Allah jugak...yang penting pengisian kita sepanjang Ramadhan...

Alhamdulillah...Syukurlah saya masih dapat menunaikan kewajipan yang satu ini...saya harap saya dapat buat yang terbaik...berpuasa di samping encik suami buat saya rasa bahagia...syukur...dan agak berdebar jugak untuk kali pertama sambut Aidilfitri dengan beliau nanti sebagai isteri....semoga semuanya ok aje...

last untuk hari ini, semoga puasa kita tahun ini adalah yang terbaik...

ya Allah..
berkat Ramadhan yang mulia ini
aku pohon beri aku kesejahteraan 
kebahagiaan dan keberkatan
di sepanjang hidup ini
di dunia bahkan di akhirat sana

kurniakan juga kesabaran dan ketabahan 
yang tiada batasnya

semoga aku redha atas semua ketentuan MU

***

sempena Ramadhan ini
saya dengan rendah hatinya
ingin memohon ampun dan maaf
atas setiap khilaf
terlanjur bicara
terlebih senda
harap dimaafkan